Hírek Kiemelt hírek Ország-világ Sport

Csörgőlabdával játszottak a návays diákok

A HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma is csatlakozott a Magyar Parasport Napjához. Ez alkalomból a diákok kipróbálhatták a csörgőlabdajátékot. A tanulók elmondása szerint nagyon nehéz volt egy érzékszervük nélkül játszatni.

Gajáta Fanni – Makó

Különleges sportot próbálhattak ki a návays diákok, ugyanis a Magyar Parasport Napja alkalmából csörgőlabdameccseket játszhattak a testnevelésórák keretén belül. Ezt a sportot a vakok és gyengén látók számára találták ki. 2 csapat, 3-3 tanulója játszott egyszerre, miközben a tanárok és a társaik irányították őket – mivel a játékosoknak bekötött szemmel kellett a pályán feküdni. Somodi Alexandra elmondta, elég nehéz volt úgy játszatni, hogy nem láttak semmit.

– Nagyon oda kell figyelni, mivel ha csak egy apró zaj van, már egyből elterelődhet a figyelmünk. A látáshoz hozzá vagyunk szokva, napi szinten használjuk, és így, hogy egyik percről a másikra „elveszítjük”, nagyon nehéz, mivel csak a hallásunkra tudunk támaszkodni – fogalmazott a 16 éves diák.

Kovács Istvántól, a HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának testnevelő pedagógustól megtudtuk, a csörgőlabda a II. világháború után alakult ki Németországban, mint rehabilitációs sport és 20 éve a paraolimpián is szerepel.

– Szappanos Istvánnal, a magyar csörgőlabda szövetség ügyvezető igazgatójával felvettem a kapcsolatot és kölcsön kaptunk egy gumiborítású, csörgőlabdát és egy szemvédőt, hogy kipróbálhassuk, hogyan is játsszák ezt a sportot a játékosok – fogalmazott a tanár.