Hírek Kiemelt hírek Makó

Hamisított képekkel uszítanak a határon túli magyarok ellen

Több tízezer főt számláló csoportban lopott képpel gyaláztak meg egy erdélyi magyar családot már a kampány elején, akik ráadásul szavazni sem akarnak. A DK-propaganda túl jól működik, a botrányban érintett a párt választókerületi elnöke is.

Nagy Szabolcs – Makó

Elszomorító lejárató kampány járta be a napokban az országos sajtót. Egy több mint 30 ezer tagot számláló Facebook-csoport, arra használta egy erdélyi család képét, hogy a határon túli magyarok szavazati joga ellen uszítson. A „Ne szavazhasson, aki SOHA nem élt itt” elnevezésű oldalra múlt héten pénteken került ki egy fénykép, amelyen a rajta lévő család a felirat szerint sosem járt Magyarországon, mégis el fognak menni szavazni 2018-ban, hogy továbbra is kapják a pénzt a Fidesztől. Az oldal készítői Pásztor családként hivatkoznak rájuk, és a poszt szerint ők maguk írták nekik ezt levélben.

 

A hír gyorsan körbe járt a csoport tagjai között, akik válogatott gyalázkodásokat kommentáltak hozzá. Rövidesen azonban kiderült, a poszt többszörösen is hazugságokat tartalmaz. Az említett képet egyszerűen engedély nélkül lopták és használták fel. A fotón ugyanis a három gyermekes Parajdi Kálmán Endre és családja látható, aki ráadásul hét évig élt Magyarországon, mindhárom gyermeke itt született. Tíz éve költöztek vissza Erdélybe, ahol most többek között panziót üzemeltetnek (a lopott kép is innen származik). Erdélyi családok pedig egyébként kizárólag beiskolázási támogatásként kapnak pénzt a magyar államtól, azt is csak akkor, ha magyar iskolába íratják gyerekeiket. Ezt azonban nem is csak a Fidesz kormány alatt kapták, hanem már korábban is. Kálmán és felesége sem az előző, sem a mostani választásra nem regisztráltak, és nem is áll szándékukban szavazni, a család mégis számtalan fenyegető üzenetet kapott. A posztot alig egy nap alatt mintegy 7500-an osztották meg, és több százan szóltak hozzá alpári hangnemben, a határon túli magyarokat gyalázva.

A több tízezer taggal rendelkező csoportot és a posztot rengetegen jelentették a Facebook-nak, mint uszító tartalom, mi vasárnap mentettük le a képeket, ekkor még elérhető volt, mostanra azonban már nem. Mint kiderült a közösségi oldal letiltotta őket, ám ez sok gondot nem okozott a tagoknak, hamarosan elindítottak egy újat, most már zárt csoportot, “Ne szavazhasson, aki soha nem élt itt Magyarországon!” néven. Ennek borítóképén pedig már nem mást, mint Gyurcsány Ferencet láthatjuk.

Ilyen eset, hogy a korábbi, letiltott csoport lopott képpel próbálja meg uszítani az itthoni választópolgárokat honfitársaik ellen, ráadásul már nem először fordul elő. Néhány héttel ezelőtt egy hasonló kép került ki az oldalukra, amelyen egy középkorú nő tart egy táblát. A felirat szerint ha összejön megfelelő számú megosztás, akkor nem megy el szavazni, sőt aláírja a DK kezdeményezését is, hogy ne szavazhassanak a határon túliak.

A poszt szerint ez a nő is erdélyi magyar, Borókának hívják, ami természetesen hazugság. Akiről valójában szó van, az egy norvég tanárnő, és mindössze a diákjai figyelmét szerette volna felhívni arra, milyen gyorsan terjed a tartalom a közösségi oldalakon. A határon túli magyarok szavazati jogának elvételével ma Magyarországon egyedül a DK kampányol nyíltan, nehezen tagadható, hogy komoly felelősségük van abban, hogy ez odáig fajult, ártatlan embereket fenyegetnek meg emiatt.

Az említett Facebook csoportnak ráadásul a DK választókerületi elnöke is a tagja, sőt a norvég tanárnő meghamisított képét ő is belájkolta. Mucsi Tamás előszeretettel vádolja gyűlöletkeltéssel a kormányt, hát most éppen ő bukott le. Egyelőre kérdés, a történtek után mennyire marad vállalható partner Rója István és Buzás Péter számára, avagy továbbra is elfogadják-e a DK támogatását.

One Response

  1. Gyurcsány Ferenc morális hazaáruló.

Comments are closed.