Kiemelt hírek Makó

Tbc-s beteget szűrtek ki a makói gumigyárban

Egy tbc-s beteget szűrtek ki a munka-egészségügyi vizsgálaton a ContiTech Fluidnál, azaz a makói gumigyárban. A dolgozót táppénzre küldték – közölte érdeklődésünkre az üzem.

Korom András – Makó

Igaznak bizonyult a szóbeszéd, miszerint egy tbc-s gumigyári dolgozóra bukkantak a munka-egészségügyi vizsgálaton. Többen is úgy vélik, hogy a tuberkolózis betegség öt embert is érint.

Megkérdeztük az üzemet is, mi is a helyzet.

Molnár András HR-menedzser válaszában közölte: a makói gyárban egy munkatársuk érintett a tbc megbetegedésben, őt a vállalat segíti egészsége visszanyerésében. A dolgozó a betegség azonosítása óta betegállományban van, nem tartózkodik a telephelyen. Megelőzési céllal a helyi egészségügyi szervezetek a szükséges protokoll szerint szűrést végeznek további munkatársaknál.

– Nem beszélhetünk rendkívüli helyzetről, ennek ellenére a Continental munkavállalóinak érdekében kiemelt figyelemmel kezeli a helyzetet – közölte.

A tuberkulózis a történelem során az egyik legtöbb halálesetet okozó betegség volt. 1901-ben Magyarországon a halálesetek 25%-át okozta a tbc, amit magyar népbetegségnek (Morbus hungaricus) tartottak, és amit a tömegek nyomorából és szegénységéből eredő tömegesen egészségtelen életmód terjesztett el (100 ezer lakosból a szegények körében 500 fő, de a fertőződés miatt a jómódúak körében is 200 ember volt tbc-s). Ma már gyógyítható, de még mindig több mint kétmilliárd ember fertőzött a kórokozóval.

One Response

  1. Wow.. uristen! Egy TBC-s… Ezrek halltak bele… Igen, a 20. szazad elejen. Hatalmas hir, foleg annak aki nem tudja, hogy Magyarorszagon mar az 1950-es evektol kotelezo a vedooltasa! Nem engedik ki az ujszulottet enelkul a korhazbol.

Comments are closed.