Hírek Kiemelt hírek Makó

Húsvétra lehet kész a kórház parkolója

Március 31-i határidővel készül a parkoló, amelyre bruttó 18 millió forintot nyert a makói kórház. Az évtizedes probléma megoldása mellett a kórház körüli közlekedést is átalakítják.

Kiss Dániel – Makó

Az elmúlt év végén írt ki pályázatot az Állami Egészségügyi Központ, amelyen a betegkomfortot növelő vagy betegellátást javító pályázatot lehetett benyújtani. Ennek okán újulhat meg a szakrendelő mögötti parkoló, körülbelül 1000 négyzetméteren mintegy 40 személygépkocsi parkolását megoldva. A parkoló használata a felújítás után továbbra is ingyenes marad.

Így nézett ki a parkoló a felújítás megkezdése előtt.

– Ez a különböző építkezések során egy felvonulási terület volt, úgyhogy nagyon tönkrement, jogos volt a lakosság igénye, hogy egy megújult környezetbe kellene parkolniuk itt a környéken – mondta el Nagy Jenő, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház igazgatója. Hozzátette, hogy a munkálatok február 15-én kezdődtek el, és két sorban alakítják ki a parkolókat. A bejövő és a kimenő út friss aszfaltot fog kapni, a beállók pedig gyephézagos táblával lesznek kirakva.

A parkoló felújítása miatt két nagyobb fát el kellett távolítaniuk, bár nem ez volt az egyetlen ok. A kórházigazgató ennek kapcsán elmondta, hogy a főkertész, illetve más szakértő is megnézte, és arra jutottak, hogy a fa veszélyes, életkora, illetve állapota miatt, ráadásul a gyökerek a meglévő kövezetet is felnyomták, illetve több leendőbeli parkolóhelyet is elfoglaltak. Ezt a későbbiekben, a kivitelezés vége felé fogják pótolni.

Jelenleg itt tartanak a munkálatok, öt nappal a megkezdése után.

A másik, régi véradó állomás mögötti parkolónak a felújítása is szükséges lenne, itt a világítást kellene megoldani. Ezzel kapcsolatban a várossal egyeztetések történtek, és az önkormányzat kész segíteni a kórházat, így ebben is előrelépés várható – árulta el az igazgató. Továbbá kérte a lakosság megértését és türelmét a felújítás miatti parkoltatási nehézségek miatt.

– A kórház és Makó Város Önkormányzata szoros együttműködésének köszönhetően felülvizsgáltuk itt a közlekedési rendet. Magam is beiktattam a 2014-es választási programomba, hogy az egyik legfontosabb dolog itt a kórház környéke parkolásának megoldása – mondta el Weszelyné Véghseő Henriett. A képviselő kiemelte, figyelembe kell venni, hogy minél több zöld rész kialakítása is megtörténjen. Továbbá tervbe van egy biciklitároló kialakítása is a tüdőgondozónál, illetve a gyógyszertár környéki parkolás megoldása: a megállni tilos táblát szeretnék feloldani egy 10-15 perces módosító táblával. A hátsó parkoló fejlesztése, a világítás megoldása és a bicikliút áthelyezése is tervben van. Távolabbi céljuk pedig még több parkoló kialakítása a Kálvária utcán, ez nemcsak a kórház szempontjából fontos, hanem a fürdőfejlesztés miatt újabb parkolók kialakítása is szükségessé vált. Emellett információs táblákat is elhelyeznének a parkoló megtalálása érdekében, illetve járdát alakítanának ki az Ibolya utca irányába.

– Egy olyan átfogó program indul el, amivel talán rendezni tudjuk itt a kórház környékét, valamint az egész város tekintetében a parkolást – tette hozzá a képviselő.