Hírek Makó

Kortárs írókkal hozta közelebb az irodalmat a diákokhoz

Janáky Marianna író, költő rendhagyó irodalomórát tartott a József Attila Gimnáziumban a magyar széppróza napja alkalmából. Az előadáson bemutatta a szegedi kortárs írók és költők köteteit, de egy saját alkotásáról is beszélgetett a diákokkal.

Kiss Dániel – Makó

Magyar szakos tanárként ő is többször hívott neves szerzőket, akik rendhagyó irodalom órát tartottak a Návayba, most viszont a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportjának szervezésében tartott előadást, amelynek keretein belül a legjelentősebb szegedi kortárs szerzőket mutatta be.

– Én azt tapasztalom, hogy sok fiatal foglalkozik elsősorban versekkel, de ez szerintem mindig így volt, hogy kamaszkorban akár lány, akár fiú, a szerelmükhöz biztos írtak pár strófát. Sokan felmennek amatőr portálokra, és ott publikálják a verseiket. Mivel lehetne őket megfogni? Hát pont olyan versekkel, mint amilyeneket ők írnak. Szerintem a kortárs szerzők műveivel, de nem a nehéz kortárs szerzők műveivel, akiket nehéz olvasni. Olyanokat kellene olvastatni velük, akik hozzájuk szólnak, témában és stílusban, köznapi nyelven. Azt megértik könnyen, és utána már csak a tartalomra kell figyelni – mondta el Janáky Marianna, aki példaként regényben Grecsó Krisztiánt, versben Tóth Krisztinát, illetve a Makói Medáliák-díjas Áfra Jánost hozta fel.

Egy saját művet is hozott a rendhagyó irodalomórára, Csomagolások című alkotását előzetesen megkapták a diákok, hogy aztán az előadáson beszélgessenek róla, illetve elemezzék. Az alkotás egy fikciós történet, de igaz is lehetne. Egy fiatalemberről szól, aki Makóról indul, majd ide is tér vissza: az érettségitől az egyetem befejezéséig tart a történet. Stílusában pedig ehhez a korhoz passzol, fiatalosan lett írva, köznapi nyelven, de mély tartalommal. Janáky Marianna elárulta, hogy ő is pont a fiatalos stílusa miatt szereti ezt az alkotását.