Hivatalosan is megkezdődött a kampány az országgyűlési választásokra, az ellenzéki pártok Budapesten méregetik, kerülgetik egymást néhol borsot törnek a másik orra alá. De mi lesz Makón?

Nagy Szabolcs – Makó

Nemrég az MSZP és a DK közösen mutatta be Rója Istvánt, bár eddig is tudható volt, hogy az MSZP őt indítja. Most annyi változott, hogy a szocialisták egy kötőjellel magukhoz húzták a Párbeszédet, így a volt igazgató hivatalosan az MSZP-P jelöltje, a DK meg ugyan csak a cserepadon van, de a partvonalról szurkol. Mucsi Tamás a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, hogy a külön listás indulás azért (is) jó, mert Rója Istvánt tudják támogatni, de nem mindenben értenek egyet a szocialistákkal.

Hivatalosan is bemutatták Rója Istvánt az MSZP-P jelöltjeként – Makó Híradó

A JAG volt igazgatója szerint nincs bosszú az indulása mögött, de azt elismerte, hogy leváltása jelentősen hozzájárult, hogy markánsabb ellenzéki legyen. Az is kiderült, hogy Csávás Antal a makói MSZP irodavezetője tanulni ment Hódmezővásárhelyre. Nagy Szabolcs – Makó Mint ahogyan korábban mi is beszámoltunk róla, az MSZP az országgyűlési választásokon Rója Istvánt, a JAG korábbi igazgatóját indítja a választókerületben.

Országosan mást sem hallani, mint hogy minél kevesebb jelöltnek kellene indulnia az ellenzék részéről, ezért általában versenyt licitálnak egymásra a pártok, főleg a baloldalon, hogy akkor most pontosan kinek, ki mögé kellene állnia (vagy éppen melegebb éghajlatra mennie). Maga Rója István is azt mondta a sajtótájékoztatón, a minél nagyobb összefogásnak örülne (saját maga mögött). Adódik tehát a kérdés, hogyan viszonyulnak a Jobbikhoz, annál is inkább, hiszen a volt igazgató melletti tüntetések idején Zeitler Ádám, a párt makói képviselője is kiállt mellette. A kérdésre Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke válaszolt a legharciasabban, szerinte ugyanis:

Addig amíg EU-s zászlót égetnek és nem gárda mellényt, addig a DK biztosan nem fog a Jobbikkal semmilyen szövetséget kötni.

 

A probléma ezzel elsősorban az, hogy ha összefogásról beszélünk, akkor éppen a DK-nak van ebbe itt a legkevesebb beleszólása. Rója István nem az ő jelöltjük, a választókerületet átadták az MSZP-nek, most őt támogatják, de ha a széljárás változik, akkor ők maximum annyit tudnak tenni, hogy felállnak az asztaltól, aztán ott maradnak jelölt nélkül. Magyarul sakkban tartják őket a szocialisták, vagy elfogadják amit ők mondanak, vagy nem (más körzetekben persze ez a sakk-matt fordítva van, de ebben a választókerületben a szocialisták fütyülnek, a DK meg táncol).

Márpedig Makón az MSZP álláspontja sokkal diplomatikusabb a Jobbikkal szemben, mint nekik. A legfontosabb kérdésre éppen Rója István világított rá válaszában:

A pártokban helyi szinten olyan emberek vannak, akiket személyesen is ismerünk, tehát van párbeszéd.

 

A volt igazgató ezzel nem ismerte el konkrétan, hogy lennének tárgyalások az összefogásra például a Jobbikkal, de az biztos, hogy nem szívesen folytatna negatív kampányt mondjuk éppen Zeitler Ádám ellen, aki a tüntetéseken kiállt mellette. A szavazatok viszont nyilván nagyon kellenek, hiszen saját bevallásuk szerint nem a tisztes helytállás a cél.

Buzás Péter: Lázár profi módon csinálja, zseniális jó aggyal – Makó Híradó

De majd Rója István is beletanul a politikába, mondta a makói MSZP elnöke jelöltjük bemutatásán. Ennyi erővel Lázár János mögé is beállhatott volna az MSZP, az lett volna még csak a nagy meglepetés. Nagy Szabolcs – Makó Ma mutatta be az MSZP-P Makón hivatalosan Rója Istvánt, mint országgyűlési képviselőjelöltet.

Vagy ki tudja, hiszen Buzás Péter mintha kicsit összezavarta volna saját szavazóikat Lázár János egekig magasztalásával, amit ellenzéki politikustól kampányidőszakban nem nagyon hallani, pláne úgy, hogy a saját jelöltjük eközben ott ül mellette. Az MSZP makói elnöke ráadásul a Jobbikról is visszafogottabb véleményt fogalmazott meg:

Én a DK álláspontjával ellentétben hasznosnak és értékesnek tartom a makói és vásárhelyi Jobbik munkáját a választások kapcsán, ugyanaz a cél, mint a miénk.

 

Mucsi Tamás erre a kérdésre csak egy kényszeredett mosolyt tudott hozzátenni annyival, hogy: ugye milyen jó a külön lista? Buzás Péter viszont azt is hozzátette, hogy az összefogásra irányuló kérdést érdekesnek tartja, de erre majd később kell visszatérni, illetve ezek a dolgok általában nem helyi szinten dőlnek el.

Természetesen megkérdeztük a Jobbikot is evvel kapcsolatban, elküldtük a másik két párt álláspontját, amire a következő választ kaptuk:

A Jobbik mind a 106 választókerületben indít képviselőjelöltet. Egyetlen egy kerületben sem lépünk vissza senki javára. A Jobbik az egyetlen kormányváltó erő, a Fidesz egyetlen kihívója, mind országosan, mind a Csongrád 04. választókerületben. Ugyanakkor fontos szövetségesek számunkra a korábbi baloldali szavazók, akikkel közösen le fogjuk váltani a korrupt Fideszt április 8-án.

 

A lehetséges összefogás kiderítésének kérdése tehát mint látjuk elég nehéz, de nézzük a pártok válaszai alapján mi szűrhető le biztosan:

– A helyi DK kizárja az együttműködést a Jobbikkal, de önálló jelölt híján ebbe nekik gyakorlatilag semmi beleszólásuk nincs. Ha valaki tárgyalni fog a Jobbikkal, az az MSZP-P lesz, ők meg vagy tudomásul veszik ennek eredményét, vagy nem.

– A helyi MSZP nagyon visszafogottan beszél a Jobbikról, nem bírálják őket, sőt elismerik a munkájukat. Párbeszéd van, ha nem is az összefogásról.

– Buzás Péter régi motoros a szakmában, van olyan ravasz, hogy idő előtt ne csukjon be maga előtt semmilyen ajtót.

– A Jobbik visszalépni biztosan nem fog, azt viszont nyilván nem bánnák, ha valaki az ő javukra lépne vissza, a baloldali szavazatokra pedig számítanak.

Ennyiből mindenesetre az látszik, hogy itt még bármi lehet, a pártok az összefogás kérdéséről nyíltan és egyértelműen nem annyira akarnak beszélni, elejtett fél mondatok vannak, a téma azonban valószínűleg még egyáltalán nem lefutott. Ez nem is csoda, hiszen az igazi kampány időszak még csak most kezdődött, és nyilván helyben is folyamatosan mérik saját eredményeiket, hogy adott esetben a taktikát ehhez alakítsák.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest