Nekünk Magyarország az első – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap elmondott 20. évértékelőjében, amelyet Budapesten, a Várkert Bazárban tartott a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezésében.

MH – Összeállítás/MTI

Jól sikerült ez a 8 év, “jobban, mint ahogy vártuk” – értékelte a 2010 óta tartó kormányzást a miniszterelnök, úgy fogalmazva: “időarányosan talán előrébb is vagyunk, mint ahogy elterveztük”. Kiemelte, hogy 10 év alatt egymillió munkahely létrehozását vállalták, és már 736 ezernél tartanak; karácsonykor nyugdíjprémiumot fizethettek a nyugdíjasoknak; és tető alá hoztak egy béremelési és adócsökkentési megállapodást.

“Úgy látom, a hibajegyzékkel együtt is, hogy ez a 8 év nem csak vállalható, de számos eredményére büszkék is lehetünk” – mondta Orbán Viktor, azt kívánva Magyarországnak, soha rosszabb nyolc éve ne legyen. Jelezte ugyanakkor: noha az ország jobban néz ki, mint nyolc éve, de még nem olyan, amilyen lehetne, már jobban teljesít, de még nem úgy, ahogy tehetsége alapján képes lenne, “még mindig nem értünk a munkánk végére, van még abból bőven”.

A kormányfő kifejtette: hisz abban, hogy Magyarország olyan hely, ahol a kemény munkát megjutalmazzák, ahol aki többet dolgozik, többet is visz haza, valamint abban is, hogy a családok tartják meg az egész országot.

“Nekünk magyaroknak akkor van jövőnk, ha magyarok maradunk, ápoljuk a magyar nyelvet, megvédjük keresztény és magyar kultúránkat, megőrizzük a függetlenséget és a magyar szabadságot” – mondta a miniszterelnök.

 

Orbán Viktor értékelése szerint a magyar modell működik, és azért sikeres, mert magyarok milliói hisznek benne. “A munkát megbecsülni, a családokat támogatni, a nemzeti identitást megtartani, a függetlenséget megőrizni, ez a jövő, s ez a jövő a mienk lehet” – hangsúlyozta. Köszönetet mondott annak a 700 ezer embernek, aki nem segélyből, hanem már munkából tartja el családját, a munkahelyeket teremtő magyar vállalkozóknak és a családalapítás útjára lépett fiataloknak. Az elért eredmények között beszélt a pénzügyi kiszolgáltatottság megszüntetéséről, arról, hogy “a családok a rezsivel nem a multik profitját fizetik”, valamint az energiafüggőség korszakának végéről, mivel hamarosan nem csak Oroszországból, de Romániából, sőt Lengyelországból is érkezik gáz.

Felhívta a figyelmet emellett arra, hogy Magyarország mára jócskán felértékelődött, “hírünk, ismertségünk, befolyásunk nagyobb, mint azt az ország mérete vagy gazdasági súlyunk indokolná”. Szerinte ez elsősorban annak köszönhető, hogy a Fidesz-KDNP Magyarországon “nyolc éve szünetelteti a politikai korrektséget, süllyesztőbe került az euroblabla, a liberális szépelgés, a korrekt semmit mondás, a szájkosarat visszaküldtük Brüsszelnek, a pórázt pedig az IMF-nek”.

Orbán Viktor a Fidesz 30 évéről szólva az antikommunizmust és a hazafiasságot hangsúlyozta. “Szenvedélyesen szeretjük Magyarországot, és készen állunk, hogy mindent megtegyünk érte” – fogalmazott, jelezve: ez különbözteti meg őket a többi politikai párttól.

A kormányfő az ellenzékről szólva megjegyezte: állapotukat látva nem mindig hisz a szemének, értékelése szerint Magyarország ennél többet érdemel, s nem érti, azok hogyan tudnak ilyen állapotban bizalmat kérni, sőt kormányzásra jelentkezni.

 

Van olyan párt, amelyik idegenlégióst igazol a listavezetői székbe, miniszterelnök-jelöltnek hívatja magát, pedig mindenki látja, csak egy “csődgondnok”, akinek az jutott történelmi feladatul, hogy kivezesse az MSZP-t a parlamentből – értékelt.

Megjegyezte: a másik baloldali párt rátalál régi gyökereire, és egy volt miniszterelnök vezetésével “visszavedlik egy virtigli kommunista párttá”, aki börtönnel, államosítással, új rendszerváltással fenyegeti az embereket, és szellemi tekintetben csak annyit tud mondani, hogy az egyházak fogják be a szájukat.

Kitért arra, van olyan párt is, amelyiknek annyi a mondanivalója a világról, hogy lehet más. “Zseniális meglátás, de hogy milyen legyen, azt tőlük aligha tudjuk meg” – jegyezte meg, kifejtve: ők annyira mások, hogy azt sem tudni, jobb vagy baloldaliak, nemzetiek vagy internacionalisták. “Azt sem tudjuk, ki van bent és ki van kint, olyan nagy a jövés-menés” – fogalmazott, hozzátéve: a kiváltak alapította pártoknak a nevét sem lehet megjegyezni, mert láthatósági problémákkal küzdenek és kérészéletűek. A kormányfő a legabszurdabbnak azt nevezte, hogy egy szebb napokat is megélt nemzeti párt azzal áll elő “a mai vészterhes és migránsverte időkben”, hogy az iszlám az emberiség utolsó reménye.

Nem csoda, ha az országban nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat van – vélekedett a miniszterelnök. Azt is leszögezte: “azok vagyunk, akik azt gondolják, hogy Európa utolsó reménye a kereszténység”.

 

A miniszterelnök 50 perces évértékelőjében beszélt a Nyugat- és Közép-Európa közötti vitáról is, úgy értékelve, hogy Nyugat-Európa bevándorlóövezetté, kevert népességű világgá vált, és Közép-Európától különböző, merőben új fejlődési jövő felé halad. Ezzel kapcsolatban közölte: a kerítés megépítésével, a jogi és fizikai határvédelemmel és a rendőrök példamutató helytállásával Magyarország sikeresen megvédte déli határait, “stabilan állunk a lábunkon”, Nyugatról azonban – “bármennyire abszurd is” – veszély fenyeget.

A kormányfő szerint a veszélyt brüsszeli, berlini és párizsi politikusok “hozzák a fejünkre”, azt akarják ugyanis, hogy Magyarország is vegye át az ő politikájukat, “azt a politikát, amely bevándorlóországgá tette őket, és megnyitotta az utat a keresztény kultúra hanyatlása és az iszlám térnyerése előtt”. Most az a “divatos nóta” – folytatta -, hogy azért kell hozzájuk hasonlóvá válni, mert ez így szolidáris. Ezért világosan ki kell jelenteni: Magyarország azokkal a nyugat-európai emberekkel és vezetőkkel szolidáris, akik meg akarják menteni hazájukat, a keresztény kultúrájukat – mondta Orbán Viktor.

Nevesítette azokat az európai politikusokat is, akik az elmúlt években “belénk haraptak, de végül belénk törött a foguk”. Ezek közé sorolta Werner Faymann és Christian Kern korábbi osztrák kancellárt, Matteo Renzi olasz és Zoran Milanovic volt horvát miniszterelnököt, valamint a német Martin Schulzot, aki szavai szerint mániákusan minden akart lenni és végül semmi sem lett. “Úgy látom, a lista nem zárt, van még rajta néhány kiadó hely” – jegyezte meg.

Borítókép: MTI Fotó/Máthé Zoltán

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest