Ma kora délután Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Martonosi György polgármester, Kiss-Rigó László megyéspüspök és Genczinger Ildikó, a Somogyi könyvtár megyei hálózata osztályvezetője avatták fel a 40 millió forintból újjáépített 8000 kötetes maroslelei könyvtárat.

Korom András – Maroslele

– Gyönyörű, nagyon szép lett! – mondta a felújított maroslelei könyvtárról Vörös Lászlóné. Hozzátette: olyan nagyon sűrűn nem jár ide, hiszen nem könyvtári tag, de egy-egy rendezvényen szívesen részt vesz. – Kell egy ilyen könyvtár a falunak, főleg a gyerekeknek, de nekünk időseknek is, hiszen most itt tanulunk majd meg számítógépezni – tette hozzá nevetve.

Vörös Lászlónénak tetszik a megújult könyvtár

Kerekes Krisztina könyvtárvezető elmondta, hogy milyen változások is történtek a 8000 kötetes, 300 beiratkozott olvasóval működő községi könyvtárban:

– 10 millió forint önerővel pótolta ki a maroslelei önkormányzat a községi könyvtár modernizálását, felújítását. nem csupán külsőleg szépült meg az épület, mely hőszigetelést, új nyílászárókat és napelemeket is kapott hanem a belsejét is teljesen átalakították egy 26 milliós TOP-os pályázatnak köszönhetően, s a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert 4 milliós támogatásból modern bútorokkal rendezték be – mondta Martonosi György polgármester. Hozzátette, a Hunor Coopnak köszönhetően még a könyvtár előtti utcát is felújították. S a munkálatokban sok helyi vállalkozó is részt vett.

– Fontos a megfelelő infrastruktúra, a munkahely, az egészségügyi alapellátás biztosítása, de egy-egy kistelepülésen szükség van a fiatalok helyben tartására, hogy színvonalas körülmények között folyhasson az oktató, nevelő munka – emelte ki Lázár János. A térség országgyűlési képviselője hozzátette: az utak fejlesztésének köszönhetően a leleiek gyorsan elérhetik a szomszédos településeken mindazt, ami helyben nem érhető el. Hangsúlyozta: az, hogy valaki kistelepülésen él, nem jelenti azt, hogy ez ne lehetne minőségi élet: a tudás hozzáférhetővé válik számára is. A magyar szellemi tartalék a magyar emberekben rejlik.

Kiss-Rigó László megyéspüspök beszédében hangsúlyozta, mindenképpen továbbra is szükség van az elektronikus világ ellenére a nyomtatott könyvekre. Isten áldását kérte a könyvtárban dolgozókra és az ide látogatókra.

Genczinger Ildikó, a Somogyi könyvtár megyei hálózata osztályvezetője elmondta: a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszeresen keresztül az 5 ezer fő alatti községek – így Maroslele is megfelelő szolgáltatást tudnak nyújtani a helyben élőknek. Nem csupán könyvekkel, kiadványokkal, egyéb eszközökkel látják el a községi bibliotékákat, hanem folyamatosan tanfolyamokat is szervezünk a könyvtárosoknak.

Lázár János, a könyvtárvezetővel folytatott beszélgetéséből kiderült, hogy a marosleleiek nem a krimiket vagy a fantasztikus regényeket keresik, hanem a romantikus regények a kedvenceik.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest