A romániai Arad megyéből költözött Kübekházára az idős fafaragó, aki sokkal jobban érzi magát Magyarországon. Alkotásaihoz a természetből gyűjt alapanyagot.

Nagy Szabolcs – Makó

Gyerekkora óta imádja a fát Kisvárdai Lajos, akinek faragásaiból most kiállítás nyílt a József Attila Könyvtárban. A 71 esztendős férfi Romániából jött át Magyarországra, azt is büszkén árulta el, hogy nemrég a magyar állampolgárságot is felvette.

– A családomban sok faszobrász akadt, a nagyapám és a dédapám is az volt, tőlük maradt rám egy nagyon öreg kaszakés is, amit a mai napig használok. Dédapám sétapálcákat is faragott, aztán Magyarországra hozta eladni. Én is egészen kicsi korom óta szeretem a fát, amióta nyugdíjas vagyok, több időm van a faragással is foglalkozni – mondta el a fafaragó művész.

Kisvárdai Lajos azt is elárulta, hogy amerre jár, mindig keresi a megfelelő alapanyagot, ha meglát egy darab fát, rögtön elfogja az ihlet, már látja maga előtt, mit fog majd faragni belőle. Az elkészült alkotásoktól egyébként nem is szeretne darabonként megválni, inkább egyben adná el valakinek, vagy egy múzeumra hagyná a gyűjteményt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest