Hírek Kiemelt hírek Makó

Rászorulókat támogató program indult Makón

Élelmiszert és alapvető fogyasztási cikkeket kapnak kisgyermeket nevelők és idősek is. Az Európai Uniós és állami forrásból finanszírozott támogatás várhatóan 2023-ig tart.

Nagy Szabolcs – Makó

Három szakaszból áll a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP), az első része 2017 decemberében indult. Ekkor a kedvezményezett járásokban többek között a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, de intézményi ellátásban nem részesülő családok, ahol 0-3 éves kor közötti gyermeket nevelnek, tartós élelmiszercsomagot kaptak, ami például étolajat, rizst, cukrot, tejet, vagy lisztet tartalmazott.

– Ennek a programnak a célja, hogy minél jobban segítsük azokat, akik szegénységben élnek. A kormány és az Európai Unió közös támogatásából valósul meg, örülünk, hogy a város által nyújtott támogatások mellett ezzel is segíteni tudunk a rászorulóknak – mondta el Czirbus Gábor alpolgármester, majd hozzátette, az érintettek Makón is értesítést kapnak a programról.

A második szakasz most indult el Makón is, a rászorulóknak alapvető fogyasztási cikkeket tartalmazó csomagot osztottak, amelyben a gyermeknevelést segítő termékek vannak. A dobozokban így például gyermekfogkrémet, digitális lázmérőt, mosószert, vagy éppen készségfejlesztő játékokat juttattak a kisgyermeket nevelő családokhoz.

– Minden segítségnek örülünk, mert nehéz körülmények között élünk. Az önkormányzattól és helyi civil szervezetektől is szoktunk támogatást kapni, ruhát és játékokat is például, de emellett rendszeres gyermekvédelmi támogatásban is részesülünk – mondja Pataki Dalma, aki párjával két gyermeket nevel.

A projekt harmadik szakasza áprilisban indul majd, ekkor a szociálisan rászoruló megváltozott munkaképességűek, az alacsony jövedelmű idősek (akik a mindenkori nyugdíjminimum maximum 130 százalékának megfelelő jövedelemmel rendelkeznek), rokkantsági, nyugellátásban, vagy időskorúak járadékában részesülő rászorulók kapnak majd tartós élelmiszercsomagot.