Már nemcsak beszélünk arról, hogy agrárközpont vagyunk, hanem úgyis nézünk ki – jelentette ki Juhász Tünde kormánymegbízott a február 14-i átadóünnepségen. Több mint egymilliárd forintból újultak meg megyeszerte kormányhivatali épületek.

Megyeri József – Hódmezővásárhely

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően összesen 1,2 milliárd forint értékben 16 épületén valósított meg energiatakarékosságot elősegítő beruházást a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Ennek keretében – épületenként eltérően – új hőszigetelést és ablakokat, energiatakarékosabb világítást, illetve napkollektorokat vagy napelemeket kaptak az ingatlanok.

A beruházássorozat kilenc települést érint. Kistelek, Üllés, Röszke, Hódmezővásárhely, Szentes, Szeged, Csongrád és Mindszent mellett Makó is részese volt a fejlesztésnek a Hollósy Kornélia utcai Járási Hivatal révén. A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztályán, a Rárósi út 110. szám alatt három épület újult meg – ezeket adták át február 14-én. Juhász Tünde köszöntőjében elmondta, a városban az elmúlt években sikerült olyan átszervezéseket megvalósítani, amelyekkel még inkább ki tudják szolgálni a mezőgazdasággal foglalkozókat. Véleménye szerint szerencsés helyzetben voltak, hogy uniós forrásból lehetőség nyílt az ingatlanok felújítására, amik ezáltal agrárigazgatási centrummá váltak.

– Ma már nemcsak beszélünk arról, hogy agrárközpont vagyunk, hanem úgy is nézünk ki – fejtette ki a megyei kormánymegbízott, hozzátéve, a jövőben is várhatóak beruházások a kormányhivatal szervezésében.

– Másfél, kétéves munka ért most véget – ezt már Nemcsok Dénes mondta. A környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkár úgy véli, az épületek a korszerűsítésekkel nemcsak új külsőt, hanem egyben új arcot is kaptak. Az energetikai megtakarításokat hasznos célokra fordítják majd fel, amikkel szintén a kormányhivatalok munkáját segítik majd.

A projektben a kormányhivatal mellett a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) is szerepet vállalt. Dékány Ferenc igazgatóhelyettes arra tért ki, hogy az egyik Rárósi utcai épület 2013 óta ad otthont a NÉBIH növényvédőszermaradék-analitikai laboratóriumának.

– Az 1980-as években épült ingatlan mára elavult, ezért volt szükséges többek között a homlokzati nyílászárók korszerűsítése, a tetőcsere és az épületgépészeti rendszerek felújítása. A modern körülmények által hatékonyabb munka zajlik majd itt, ami által egészséges, megbízható és vegyszermentes ételek kerülhetnek a fogyasztók asztalára – jelentette ki.

Hegedűs Zoltán polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármester kiemelte, hogy a település már régóta törekedett arra, hogy a mezőgazdaságból élők helyben intézhessék az ügyeiket, míg Zöld-Nagy Viktória területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy fontosnak tartja, minél több olyan beruházást valósítsanak meg az országban, amelyekhez a kormányzati szervek együttműködése szükséges.

Borítókép/Fotó: Gémes Sándor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest