Napraforgómagot, apró szemű magvakat, diót, sótlan mogyorót, de akár ágra szúrt almát is lehet elhelyezni abba a madáretetőbe, amelyet Viseráczki András és Benkő Sándor készített. A Petőfi parkban megtalálható faházikóba 2-3 naponta raknak eledelt a készítők.

Gajáta Fanni – Makó

A téli időszakban a madarakra is gondolni kell: így tett Viseráczki András és Benkő Sándor is, akik madáretetőt telepítettek a Petőfi parkba. Az ötletet onnan merítették, hogy már más településen is láttak hasonlót, illetve ilyen módon közelebb szeretnék hozni a természetet a gyerekekhez és a felnőttekhez is. A fából és műanyag lambériából készült házikót úgy helyezték el, hogy bárki el tudjon helyezni benne apró szemű magokat – amelyet nem sózottak vagy pörköltek – vagy épp gyümölcsöt. Az etető mellett cinkegolyót is felakasztottak egy faágra.

Andrástól megtudtuk, két-három naponta látogatnak ki a madáretetőhöz, akkor töltik fel élelemmel azt. Hozzátette, ilyenkor kiszedik azokat az eleségeket, amelyek nem megfelelőek a madarak számára. Ilyen például a pogácsa vagy a virslis kifli.

András az elkészült madáretető mellett.

András elmondta, még decemberben keresték fel a városvezetést, akitől az engedélyt kérték az etető elhelyezésére. Jövőre még szeretnének készíteni kis faházakat. Sándor hozzátett: már készített a baglyoknak is odút, de még nem találtak neki megfelelő helyet.

Borítóképünkön Benkő Sándor magokkal tölti fel a madáretetőt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest