Példa nélküli döntést hozott a képviselő-testület tagjai, amikor a mai ülésükön egy ellenszavazattal döntöttek arról, hogy 100 millió forint, 10 éves futamidejű, fix kamatozású hitelt vesznek fel, a Rákóczi utcai régi iskola bölcsődévé való átalakítása érdekében. Ha nem teszik, elvész egy már erre a célra elnyert 127 milliós pályázati összeg. A képen: érkezik a polgárőrök kismotorja.

Korom András – Kiszombor

Kismotort kaptak a makói kapitányságtól a kiszombori polgárőrök. Ezt korábban a kistérségi társulás vásárolta, de a rendőrök nem használták. A polgárőrök fogják – derült ki a testületi ülés elején, s a végére meg is érkezett egy furgon hátuljában a „Police” matricát viselő kétkerekű. A helyszínen azonnal kiderült, hogy működik is. Kerékpárokat már korábban is kaptak a zombori polgárőrök, most pedig már kismotorra is pattanhatnak.

Furgonban érkezett, s abban is távozott a polgárőrök rendőröktől kapott kismotorja. Azért kipróbálták, működik-e.

Szegvári Ernőné polgármesteri jelentéséből többek közt kiderült: digitalizálják a temetőnyilvántartást, s a testületnek kell majd annak idején megszavaznia, hogy hol legyen urnás temetés és hol legyenek majd díszsírhelyek. Kiderült az is, hogy folyamatosan egyeztetnek a kivitelezők és a lakosság között a belvízelvezető-csatorna építésével kapcsolatban, mely miatt ismét feltúrták a község jó néhány utcáját. A csatorna egyébként a vizet majd a Vályogos tóba vezeti le. A nyitott, de mély árkokat le szeretnék fedni és mederaljakat tennének a helyi „Bermuda háromszögbe”.

Egy nehéz helyzetben élő nő kukázik a településen – derült ki, miután a múlt kedden szemeteszacskókkal szórta meg valaki a község központját és néhány környező utcát. Mint azt az önkormányzat munkatársai kiderítették, a 8 szociális bérlakás kukájából kiszedte, majd onnan elvitte, átvizsgálta a nejlonban a kukába dobott hulladékot , majd ahol végzett, ott eldobta azokat. Tette mindezt a kínai boltnál, a főtéren, a Óbébai utcán és a Szabadság utcában. A polgármester elmondta: a község úgy akart segíteni a nehéz szociális helyzetben lévő nőn, hogy fel akarta venni közmunkásnak. Kiderült, hogy álláskeresőként nem tartják nyilván a munkaügyi központban, mert nem regisztráltatta magát, így ki sem tudták közvetíteni. Első lépésként a családsegítő segített rajta, s a község is akar.

Szirbik Imre alpolgármester azt mondta: az internetre is feltette az erről készült képeket! És kommentálta is.

Kiderült: a hibajelzések miatt a DÉMÁSZ a községben folyamatosan ellenőrzi a közvilágítást. Az óvodában is jelentkeztek problémák, a mosdóban zörög és villog a LED-es izzó, ez hálózati problémát jelezhet – mondta Börcsökné Balázs Márta képviselő. Az óvoda vezetője hozzátette: február 23-án 10-kor kezdődik az óvoda fennállásával kapcsolatos ünnepség, melyen tablót avatnának az első 100 évben hosszabb ideig ott dolgozókról és időkapszulát is helyeznének el.

A testület egyhangúan elfogadta a polgármester jelentését.

– A 100 milliós hitelfelvételre a Rákóczi utca 8. szám alatti régi iskola épületének bölcsődévé átépítéséhez van szükség – indokolta a javaslatot Szegvári Ernőné polgármester. Hozzátette: holnap mennek tárgyalni az Államkincstárhoz, hogy többlettámogatást kérjenek. – Ha azt mondja a testület, hogy ne, akkor nem csináljuk. Ha mégis a hitel felvétele mellett döntünk, akkor is finanszírozható marad az önkormányzat. Ha azonban visszaadjuk a TOP-os pályázaton elnyert 127 millió forintot, valószínűleg soha többé nem kapunk bölcsődére ennyit. A jelenlegi épületét egyébként is toldozni kell, s a pénzünk akkor is elmegy rá és továbbra sem lesz megfelelő az épület. 73 millió forint tartalékunk is marad kincstárjegyben, ha hozzátesszük az új bölcsőde építéséhez szükséges önerőt – mondta. Hozzáfűzte, hogy a jelenlegi bölcsőde épületében a konyhát, kazánházat s mosodát is el kellene bontani, mert repednek a falak és bővíteni is kellene a csoportszobákat, de tovább nem lehet beépíteni a telket. Ezért szeretnék bölcsinek átalakítani a Rákóczi utcai épületet.

A képviselő-testület még 2016. májusában hozott határozatával döntött arról, hogy „A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével” című TOP-os felhívásra benyújtja „A foglalkoztatás és az életminőség javítása a kiszombori bölcsőde férőhely bővítésével” tárgyú pályázatot. Erre bruttó 126 millió 913 ezer 74 forint támogatást kaptak, melyből a kivitelezésre fordítható összeg 115 millió 716 ezer 163 forint. A testület 2016 júniusában a szintén TOP-os, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című felhívásra az „Energetikai beruházások Kiszomboron” tárgyú pályázatot nyújtott be az önkormányzati tulajdonú Rákóczi u. 8. szám alatti ingatlanban kialakítandó bölcsőde és a Kiszombor, Szegedi u. 2. szám alatt található fogorvosi rendelő épületének energetikai korszerűsítésére. E projekt megvalósításához bruttó 85 millió forint támogatást kaptak, melyből a Rákóczi u. 8. szám alatti ingatlanban kialakítandó bölcsőde kivitelezésre fordítható összeg 55 millió 9 ezer 802 forint.

A tervezői költségbecslés szerint a Rákóczi utca 8. szám alatti bölcsőde felújításának, valamint energetikai korszerűsítésének várható összege azonban 326 millió 727 ezer 815 forint. Ezért a kapott támogatást 156 millió 1 ezer 846 forinttal ki kell egészíteni. Ehhez saját forrásból 56 millió 1 ezer 846 forintot tud biztosítani az önkormányzat. A hiányzó 100 millióra venne fel hitelt az önkormányzat.

Gazsi Gábor, a pénzügyi, ügyrendi, vagyonnyilatkozat-nyilvántartó és ellenőrző bizottság elnöke elmondta, a bizottság tagjai egyöntetűen támogatták a hitelfelvételt. Úgy vélték, hogy ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni. Szirbik Imre alpolgármester szerint ezzel megoldódna a bölcsőde, s egyben a Rákóczi utcai volt iskolaépület sorsa is.

A hitelfelvételt 6 igen szavazattal és Szekeres Krisztián nem szavazatával végül elfogadták.

A testület végül egyhangúan elfogadta az önkormányzat saját bevételeinek és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeiről szóló javaslatot, illetve elfogadta a község idei, 1 milliárd 192 millió 892 ezer forintos bevétellel és ugyanakkora kiadással számoló költségvetési rendeletét.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest