Döntőbe jutott a magyar férfi gyorskorcsolyaváltó a phjongcshangi téli olimpián kedden. A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású kvartett a világelső dél-koreai staféta mögött magabiztosan jutott a fináléba, ahol még a kanadaiak és a kínaiak lesznek az ellenfelek.

MTI

Az 5000 méteres futam elején felváltva vezettek a magyarok és a hazaiak, de nem volt túl nagy az iram. Az egyik váltásnál utolsó helyre is visszacsúszott a magyar együttes, azonban Liu Shaoang hamar újra élre tört. A csapatok tisztán versenyeztek, de a pozíciók gyakran cserélődtek, a magyarok viszont sokat vezették a mezőnyt, főleg féltávtól. A dél-koreaiak a táv utolsó harmadában a magyarokat megelőzve ritmust váltottak, a telt házas kangnungi jégcsarnok csaknem “felrobbant” ekkor.

Ezt a tempót pedig nem bírták se a japánok, se a világcsúcstartó amerikaiak, azaz az utolsó hét-nyolc körben már kérdéses sem volt a továbbjutás, főleg úgy, hogy a japán váltó egyik tagja elesett. A magyar váltó 6:34.866 perccel ért célba, amely új országos csúcs.

– Nagyon rossz olimpia már nem lehet. Amiért jöttünk, azt elértük. Akármi lesz, már nem tudok elégedetlen lenni. Azt gondoltuk, hamar megindulnak a dél-koreaiak, de hiába mentek előre, nem volt nagy az iram, emiatt gyakran változtak a pozíciók. Nagyon tetszett, hogy az amerikaiakat kétszer is leváltottuk – értékelt a rangidős, negyedik olimpiáján szereplő Knoch Viktor. Hozzátette, örül, hogy négycsapatos lesz a döntő, így talán nyugodtabb futamra lehet számítani. Kiemelte, nem írná alá előre a negyedik helyet. Elárulta, amikor sikerült tapadni a hazaiakra és megvolt a két bója előny az amerikaiakkal szemben, akkor érezte, hogy meglesz a finálé, mert mindenki magabiztosan versenyzett, nem volt benne a hiba a korcsolyázásban.

– Mindenki hozta a magáét. Senki nem adta könnyen a pozícióját – jelentette ki Burján Csaba, aki úgy vélte, két éve talán kicsit elbízták magukat és ebben a szezonban ütközött ez ki, amikor sorra kapták a pofonokat. – De a legjobbkor újra hibátlanul mentünk!

Liu Shaoang csak annyit emelt ki, nagyon jót tett neki a két elrontott egyéni szám után, hogy a váltóval sikerült javítania. A férfi váltók döntőjét jövő csütörtökön rendezik.

Borítókép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest