A Modern Tudás Menő Iskola projektben három intézmény, köztük a Makói József Attila Gimnázium is részt vesz, a cél a diákok segítése a pályaválasztásban és a természettudományos oktatás fejlesztése. 

Kiss Dániel – Makó

A Glorius Vigadóban tartották meg a projekt nyitórendezvényét, amelyen részt vettek a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ, a Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, a Csongrád és Térsége Széchenyi István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, illetve a Makói József Attila Gimnázium képviselői. A kétéves, legalább 1012 diákot magába foglaló projekt teljes költségvetése százmillió forint, amelyből táborokat is szerveznek majd, illetve oktatást segítő eszközöket szereznek be.

A makói gimnázium intézményvezetője, Martinuszné Korom Gabriella – aki a projekt menedzsere is egyben – felvázolta projekthez köthető terveiket: szeretnének olyan izgalmas előadásokat tartani, olyan előadókat hívni, akik segíthetnek a pályaválasztásban. Újításként szeretnék bevezetni a “Storyline” módszert, ahol csoportbontásban, két tanár közreműködésével, projekt alapon dolgozhatnak a tanulók. Ez azt jelenti, hogy egy témát dolgoznak majd fel a diákok, de ezt több tantárgy szemszögéből teszik. Matematikaversenyt is indítanának, amelynek fókuszában a fejszámolás lenne. Az általános iskolásoknak programokat, matematika versenyt szerveznének, illetve felvételi előkészítőket is tartanának. A két év során lennének továbbá egyetemi látogatások, táborok, a pedagógusoknak továbbképzés, pályaválasztási tanár-szülő-diák találkozó és önismereti segítő program is.

A projektben együttműködik a három intézmény: mobil kiállítást, tematikus, 60 fős tábort, intézmények közötti szakmai találkozókat, projektnapokat is szerveznének. Egy online felületen keresztül pedig interaktív teszteket is megoszthatnának majd egymással. A csongrádi intézményvezetők is bemutatták iskoláikat, illetve felvázolták, hogy mit is kívánnak megvalósítani a projekt során: a Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium szakmai vezetője és intézményvezetője Kiss Attila, illetve Váradi Gáborné, a Csongrád és Térsége Széchenyi István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium intézményvezetője.

A bemutatkozás után előadás következett, amelyet Lénárd Sándor, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézet igazgatója tartott. Motiváció a XXI. század iskoláiban témában, személyes élményekkel átitatva beszélt a megjelent pedagógusoknak. Előadásában szó esett az elvárásokról, a változás és változtatás kényszeréről, illetve a lehetséges utakról, megoldásokról és a pedagógiai fejlesztésről is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest