Hírek Térség

Szabó Bálint: munkahelyeket védene a kormányzati kártalanítás

A Szeviép építőipari cégcsoport egykori alvállalkozóinak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője üdvözli Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtöki bejelentését, amely szerint a kormány kész mérlegelni az ügy károsultjainak kártalanítását.

MH – MTI

Szabó Bálint hétfői szegedi sajtótájékoztatója után az MTI-nek telefonon nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a folyamatban lévő büntetőeljárásban mintegy 3,5 milliárd forint értékben zárolták az érintettek magánvagyonát. Így, ha a kabinet a kis- és középvállalkozások megsegítése, a nagyjából 1,5 milliárdos “tőkeinjekció” mellett dönt, nem éri kár az adófizetőket, mert elmarasztaló ítélet esetén a büntetőeljárás végén az állam érvényesíteni tudja majd a követelését – mondta.

Az ügyvezető azt a szempontot is megfontolásra ajánlotta, hogy a “még talpon lévő” 105 magyar tulajdonú cég közvetlenül 3500 főt foglalkoztat, de az alvállalkozói és a beszállítói kör figyelembevételével 20 ezer emberről van szó. Ennyi munkahely védelmét szolgálná tehát az állami beavatkozás – jelezte.

Kiemelte, hogy a konkrét ügy megoldásán túl az is céljuk, hogy a jövőben sehol ne fordulhasson elő hasonló eset: ne történhessen meg, hogy közpénzek milliárdjai “vándorolnak” a fővállalkozóhoz, aki nem fizeti ki az alvállalkozókat. Szabó Bálint szavai szerint Szegeden jól beazonosítható ingatlanokban, gépjárművekben áll a pénz. Azt mondta, hogy a bűncselekményben érintettek panellakásokból nagy értékű ingatlanokba költöztek és luxusautókkal járnak.

Az ügyvezető úgy fogalmazott: erős a gyanú, hogy a közpénz egy része politikusi zsebekbe került.  Ezért vizsgálni kell a jelenlegi szegedi városvezetés felelősségét. Továbbra is azt szorgalmazzák, hogy egy parlamenti eseti vizsgálóbizottságot is állítsanak fel az önkormányzati mellett – közölte.

Szabó Bálint összefoglalása szerint a Szeviép-ügyben mintegy 10,5 milliárd forinttal károsítottak meg a szegedi nagyberuházásokon dolgozó 433 kisvállalkozót oly módon, hogy nem fizették ki őket. A Szeviép Zrt. 2009. április 18-án vált fizetésképtelenné, majd az eredménytelen csődeljárást követően a bíróság 2010. augusztus 13-án rendelte el a cég felszámolását. A rendelkezésre álló határidőn belül 490 hitelező 5,87 milliárd forint igényt jelentett be.

A zrt. három egykori vezetője ellen csőd bűntett minősített esete miatt indult eljárás a Szegedi Járásbíróságon. A vádirat szerint a cégvezetők döntése alapján rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon a teljes egészben vagy részben a Szeviép tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, illetve magánszemélyeknek, sportszervezeteknek.

Borítókép: Szabó Bálint sajtótájékoztatót tart Makón a szegedi parkolási botrány makói érintettjeihez kapcsolódóan