Hírek Kiemelt hírek Makó

A múzeum nem csak a múltat, a jövőt is mutatja

Véget ért a hat hónapos Hagyma-ma mintaprojekt, aminek során új tapasztalatokat és tudást szerezhettek a diákok. A mai napon a három csoport közül a kertészek tartották meg zárónapjukat a múzeumban.

Kiss Dániel – Makó

Hagymatermesztés, népi építészet és textilek – ebben a három kategóriában vehettek részt a diákok az elmúlt fél évben. A projekt célja, hogy az iskolai oktatáson kívül is szerezzenek ismereteket, megismerjék a szakma múltját, jelenét és jövőjét.

– Mindenképpen szerettük volna azt elérni, hogy ezek a gyerekek megerősítést kapjanak abban, hogy ez egy jó szakma. A hagymatermesztés, a növénytermesztés itt Makóra jellemező, mindig is mezőgazdasági város volt, hogy maradjanak itt, telepedjenek le, próbálják meg az életüket így kialakítani, vagy ennek segítségével kialakítani, mert ebből egy jövőt lehet építeni. Hogy hogyan, ezeket az információkat próbáltuk megadni – mondta el Szikszai Zsuzsanna. A múzeum igazgatója hozzátette, hogy a diákok arról is hallhattak, hogy lehet az őstermelői igazolványt kiváltani, a gazdakörhöz csatlakozni, illetve arról is, hogy milyen uniós pályázatok, munkahelyek érthetőek el a végzett kertészeknek. Ezekben helyi szakemberek segítették a résztvevőket.

A projektben összesen 57 diák vett részt, 3 csoportban. Ebből kettő a Pápay Endre Oktatási Intézmény diákjaiból állt, a kőműves tanulók pedig a Návayból érkeztek. Kerekes József, 10. évfolyamos tanuló is részt vett a havi egyszeri foglalkozásokon, mint elmondta, nagyon tetszett neki, és a tudásuk is gyarapodott ezáltal.

Virág Zsuzsanna gyógypedagógus elárulta, hogy örömmel vették a felkérést a múzeumtól, hiszen olyan tevékenységekkel és előadásokkal találkoztak, amik kimozdították a diákokat a tanulási környezetből, rendhagyó módon kerültek kapcsolatba a hagyma- és paprikatermesztés múltjával és jövőjével.