Hírek Makó

Makó is bekapcsolódott a Házasság Hete programsorozatba

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Makói Csoportjának meghívására tartott előadást Bíró László tábori püspök ma a Korona Szálló dísztermében. „A család öröme mindannyiunk öröme” címet viselő rendezvény a Házasság hete nemzetközi kezdeményezés része volt, amely az elköteleződés fontosságára hívja fel a figyelmet, szerte a világon.

Szabó Anita – Makó

Húszesztendős a Házasság hete kezdeményezés, amelyhez hazánk egy évtizede kapcsolódott. A változatos programokkal színesített hét nap a családok ügyét és az elköteleződés fontosságát helyezi középpontjába. 2018-ban Zámbori Soma színművész és felesége, dr. Fazekas Rita házaspár vállalta, hogy képviselői lesznek a kampánynak. Az ő ötletük volt az „éltető sodrásban” mottó, amely összefoglalja a rendezvény szellemiségét és jelképezi a kapaszkodót, amit egy élettel teli házasság jelent.

Makón a novemberben újjáalakult Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportja kapcsolódott be az országos felhívásba. Dr. Nagy Jenő elnök és Biró István görögkatolikus parókus, a szervezet titkára invitálták meg Bíró László tábori püspököt, hogy az elköteleződés ünnepén méltassa a téma jelentőségét.  – A házasságon alapuló család az életet jelenti. Nem konzervatív intézmény, hanem jövőbe mutató érték, mondhatjuk, a társadalom humán tőkéje – hangsúlyozta az előadó, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferense. Majd hozzátette, ez a kapcsolódás egy szövetséget jelent, amelynek a legfontosabb eleme a párbeszéd. Mert, ha nincs a felek között dialógus, akkor csak a falak tartják össze a házasságot.

Házasodni vagy nem? Ez itt a kérdés! – Makó Híradó

Hétfőn kezdődik a Házasság hete országos programsorozat. Ez alkalomból Bíró László római katolikus püspök tart előadást Makón. A helyi és térségi embereket kérdeztük, kinek mi a véleménye a házasságról. MH – összeállítás Vajon mit gondolnak a fiatalabbak és idősebbek a házasság intézményéről? Erre kerestük a kérdéseket az utóbbi napokban.

Az előadó idézett Ferenc pápa Amoris Laetitia című apostoli buzdításából is, amelyből kiemelte, hogy számos veszély is fenyegeti ma a szentségi kapcsolatokat, többek közt a sodródás a világgal, a technológiai szemlélet és az én-központúság is. – Sajnos sok minden gátolja a személyességet, ami pedig a legfontosabb tényező lenne. Időt kell szánnunk egymásra, és arra, hogy döntésképes gyermekeket neveljünk. A keresztény házasságokban a két ember egymás és Isten felé indul el egyszerre és ez a mindent megosztás helye is – összegezte személyes hangvételű és történetekkel alátámasztott mondanivalóját Bíró László püspök, aki egy elgondolkodtató és megfontolandó idézetet is megosztott a hallgatósággal: „Azzal köss házasságot, akivel az oltár elé állsz!”