Hírek Kiemelt hírek Térség

Százmilliós hitelfelvételt tervez Kiszombor

Tíz éves futamidejű, 100 millió forintos hitel felvételéről is határoz a kiszombori képviselő-testület kedd délelőtti ülésén. A hitel a már elnyert bölcsődei fejlesztés önerejéhez kellene. A hitelfedezete az Óbéba utcai bolt és a Nagyszentmiklós utcai bolt épülete lenne.

Korom András – Kiszombor

Nagy lépés előtt áll a kiszombori képviselő-testület, mely kedd délelőtt 9-kor kezdődő ülésén arról is határoz, hogy felvesz-e 100 millió forintos, 10 év futamidejű kölcsönt vagy sem. Borítékolható, hogy a hitelfelvétel mellett döntenek, hiszen e- azaz önerő nélkül jelentős, korábban elnyert támogatásokat sem tudnának felhasználni.

Az egyik az a TOP-os pályázat, mely a kiszombori bölcsőde férőhely bővítésére adtak be, s melyre 127 milliót nyertek. A másikat energetikai fejlesztésre adtak be, s mely révén 85 millió forintot nyertek a Rákóczi utca 8. alatti ingatanban kialakítandó bölcsőde energetikai korszerűsítésére. A tervezői költségbecslés szerint az épület átalakítása és energetikai korszerűsítése, azaz hőszigetelése és nyílászárói cseréje, 326 millió 727 ezer 815 forintba kerül. Így a kapott támogatást a községnek 156 millió 1 ezer 846 forinttal kell kipótolnia. Ebből saját forrásként 56 millió 1 ezer 846 forintot állna. A maradék 100 millióra vennének fel 10 év futamidejű bankkölcsönt.

A hitelfelvétel szándékát pedig előre be kell jelenteni a kormánynak.

A testület három banktól is kér ajánlatot, s a hitel fedezeteként két ingatlant, az Óbébai utca 1., azaz a boltnak, illetve a Nagyszentmiklós utca 10. alatti, azaz boltnak helyt adó ingatlanokat ajánlja fel.

A községházán azt is kiszámolták, évente mennyit kellene törleszteni.

Forrás: kiszombor.hu

A község idei tervezett költségvetése egyébként (a százmilliós tervezett kölcsönnel együtt) 1 milliárd 192 millió forint bevétellel és ugyanennyi kiadással számol.