Belföld Kiemelt hírek Makó Térség

Megharmadolhatják a mozgáskorlátozottakat sújtó adót

A Szegedi utcai gyógyászati segédeszköz boltba recepttel betérők szinte első kérdése, hogy mibe is kerül az, amit az orvos felírt nekik. Az árat hallva aztán legalább felül sarkon fordul és távozik. Rajtuk segítene az a terv, hogy jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökkentség ezen eszközök áfáját. Egyharmaddal csökkenne így az áruk. Harmadával csökkenhetne a képen látható járókeret ára,

Korom András – Makó

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és partnerszervezetei egyeztetést kezdeményeztek arról a kormánnyal, hogy egyharmadával mérsékeljék a gyógyászati segédeszközök áfáját. Azt szeretnék elérni, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan a támogatott segédeszközök áfája is 5 százalék legyen a jelenlegi 27 helyett.

– Nagyszerű lenne, ha mérsékelnék ezek forgalmi adóját, hiszen akkor minden egyharmadával kevesebbe kerülnének – mondta portálunknak Balog Ervinné. A Makói Mozgáskorlátozottak Klubjának csoporttitkára hozzátette: úgy gondolja, hogy a csökkentés révén mindenkinek jobban hozzáférhetők lesznek.

A makói mozgáskorlátozottak hetente egyszer jönnek össze.

– Már nem egy helyről hallottam erről a tervről, jó lenne, ha végre megtörténne. Remény is van rá, hiszem kampányév van! A makói csoportunk évekkel ezelőtt még 273 tagot számlált, de mivel az utóbbi időben sokat betegeskedtem, kicsit elfogyta a emberek. Sokan kevésbé, míg mások súlyosabban mozgássérültek. A megfelelő járókeret és egyebek nélkül nehezebben, vagy egyáltalán nem mozdulnak ki. Így inkább odahaza maradnak a négy fal között. Pedig mi számos programot szerveztünk már nekik, s szeretnénk a jövőben is.

– Jó lenne az áfacsökkentés, mert nagyon sokan nem tudják megvenni a nekik szükséges eszközöket – mondta a Szegedi utcai gyógyászati segédeszköz eladója. Ördög Jánosné hozzátette: már recepttel is sokan azzal térnek be a boltba, hogy mondja meg, menyibe kerül az, amit felírt nekik az orvos.

– Előfordul már egy-kétezer forintos tételnél is, hogy végül nem váltották ki az eszközt. Nem telt nekik rá. És ilyen a betérők legalább fele.

Sokan távoznak dolgavégezetlenül a segédeszközök boltjából. Nem telik nekik a receptre felírt eszközökre sem.

Elmondta, függ az üzlet helyétől is, mit keresnek a betegek: a kórház közelében például leginkább a rehabilitációs eszközöket. Az egy-két ezer forintos tételek mellett vannak százezres segédeszközeik is, például a betegágyak, matracok. Igaz ezekre kevésbé van igény.
Ahhoz, hogy már 2019-től mérsékeljék a forgalmi adót, már a jövő évi költségvetési tervezés előtt, vagyis néhány hónapon belül meg kell születnie a megegyezésnek.

Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke szerint, a költségvetési bevételeket egy ilyen áfacsökkenés jóval kisebb mértékben érinti, mint egy-egy élelmiszer esetében, amire ugyanakkor az elmúlt időszakban többször is volt példa.

Magyarországon egyébként több mint egymillió ember használ valamilyen gyógyászati segédeszközt, például kerekesszéket, hallókészüléket, gyógycipőt. Az érintettek többsége alacsony jövedelmű nyugdíjas vagy fogyatékossággal élő ember, akik a jövedelmük jelentős részét egészségügyi kiadásokra, így a gyógyeszközök megvásárlására fordítják.