Január elsejétől összességében 6 százalékkal emelték a makói gumigyáriak alapbérét, miután a bérrendszer átalakításáról 1300 dolgozót kérdeztek meg előtte. Ezzel lezárul a ContiTech Fluid és a gyári szakszervezetek küzdelme. Archív képünkön munka a makói a gyárban.

Korom András – Makó

Erősen kifogásolta a Makói Gumiipari Szakszervezet a tervezett bérrendszer átalakítását, attól tartva, hogy rosszabbul járnak majd vele a makói gyár dolgozói. A ContiTech Dolgozók Független Szakszervezete viszont a bérrendszer átalakítása mellett kardoskodott, mondván, ha a prémium az alapbér része lesz, akkor azt a munkáltató a későbbiekben már nem vonhatja el.

Nemrégiben az megállapodás született, miszerint hat százalékkal emelték a dolgozók alapbérét. Erre még rá kell számolni a területenkénti további prémiumok átalakítást is.

A ContiTech Dolgozók Független Szakszervezete (CDFSZ) január elején 1300 olan makói gumigyári dolgozót kérdezett meg, hogy ők mit is szeretnének, akiket érintett a 40 százalékról 20 százalékra történő prémium átalakítása, azaz a prémium egy részének alapbéresítése. Az 1100 válaszoló, 81 százaléka azt mondta jó lenne, ha átalakítanák a prémiumrendszert, azaz annak egy részét beépítenék az alapbérbe, így azt mindig meg is kapnák.

Január elsejétől a makói gyárban 40 százalékról 20-ra csökkent a prémiumként adható összeg, a különbséget jelentő 20 százalékot beépítették az alapbérbe lett beépítve). A 30 százalékos prémiumrendszerben dolgozó munkavállalók további 13-14 % alapbéremelést – közölte a szakszervezet.

Balázs Norbert, a CDFSZ elnöke szerinte így a munkavállalóknak nőtt az alapbére és nagymértékben csökkent az elvehető bére, azaz a dolgozók jobban jártak. – Ami belekerült az alapbérbe, azt már nem lehet elvenni – mondta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest