Kiemelt hírek Makó

Restaurátor ragasztja össze a ripityára tört makói lányt

Szigeti Márton restaurátor gondjaira bízta a makói múzeum, a régi városi könyvtár bontásakor elszállított, de megemelésekor ripityára tört szobrot. Archív képünkön Szikszai Zsuzsanna igazgató a törött szoborral.

Korom András – Makó

A József Attila Városi Könyvtár régi épülete bontásakor nem sérült meg, legfeljebb az eső miatt egy kicsit megázott Tóth Valéria Kavicson ülő lány című szobra. A műalkotásra hulló csapadék a felülről nyitott galériában milyen hatással is volt a szoborra, az a szállításakor derült ki. Amikor már félig lebontották az épületet, akkor elfektették és letakarták a talapzatával együtt, nem is feltételezve, hogy a szobor nincs az aljzatához rögzítve. Csakhogy azt még senki sem sejtette, hogy a süttői mészkőből készült nőalak egyszerűen csak ráfagyott a gránitra alapzatára.

Kiderült azonban amikor el akarták vinni, s megemelték. A szobor és a talapzat külön kelt életre, s az előbbi le is pottyant róla, s a földön darabokra is tört. A szállítás végző cég és a makói önkormányzat egyeztetésbe kezdtek a kár miatt, melyet végül teljes egészében a cég vállalt magára.

– Szigeti Márton restaurátorhoz került a szobor. Arra kértük, hogy ha azt helyreállította, legyen szíves erősen odaragasztani a talapzatára is, nehogy az újabb szállításkor ismét baj érje – mondta portálunknak Szikszai Zsuzsanna. A József Attila Városi Múzeum és Könyvtár igazgatója hozzátette, hogy a szakembert nem sürgették a munkával, hiszen még csak épül az új, Makovecz Imre tervezte bibliotéka. A makói könyvtárlátogatók által kedvelt szobornak ebben is helye lesz, hiszen az épület átriumát díszíti majd.

Megkérdeztük azt is, hogy a még az előző polgármester idején bemutatott, az építész vázlata alapján készült, fejetlen angyalt ábrázoló alkotás helyéről döntöttek-e már. Választ azonban erre a kérdésünkre hosszas várakozás után sem kaptunk. Ha megkapjuk, megírjuk.