Orbán: nekünk Magyarország az első

Sikeres nemzetállamok nélkül nincs sikeres Európa, sikeres Európa nélkül nincs sikeres világ, sikeres városok sincsenek sikeres falvak és sikeres családok nélkül – jelentett ki Orbán Viktor miniszterelnök Veszprémben, a Megyei Jogú Városok Szövetségének 51. közgyűlésén, hozzátéve, “számunkra Magyarország az első”.

MH – MTI

– Nektek is személyesen részt kell vállalni és segítenetek kell abban, hogy a magyar emberek meg tudják védeni Magyarországot – szólította meg a jelen lévő polgármestereket a kormányfő.

A migráció ügyéről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ is foglalkozik a világméretű migráció kérdésével, ami jelzi: nem magyar, még csak nem is európai ügyről van szó. Hosszan beszélt arról, hogy a sokszínűség szerinte nem érték, hanem tulajdonság, és attól, hogy valami színes, sokszínű, még nem értékesebb annál, mint ami nem az.

– Nem akarunk sokszínűek lenni úgy, hogy összekevernek bennünket másokkal, olyanok akarunk lenni, mint amilyenek 1100 éve itt, a Kárpát-medencében lettünk – jelentette ki a miniszterelnök. A migrációt veszélyes, rossz dolognak nevezte, amelyben Magyarország nem akar részt venni. Ezt pedig ki is kell mondani – folytatta -, ellenkező esetben ugyanis a nemzetközi viták, a diplomáciai ravaszságok el fognak bennünket téríteni, és elveszítjük a jövőnket is. Végre van jövőnk, van mit megvédeni – hangoztatta.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar vidék fejlesztése a nagyvárosok fejlesztése nélkül nem lehetséges. A vidéket csak virágzó megyei jogú városokkal lehet felemelni, ha ugyanis a városok gyengék, a falvak is azok – fogalmazott. A kormányfő jelezte, hogy a Modern városok program után nagyjából kidolgozták a középvárosok fejlesztési programját is, majd a fejlesztési vonatra rá kell kapcsolni a falvak szerelvényét is. A Modern városok programot jellemezve azt mondta, hogy a mi életünkben ilyen fejlesztés még nem volt.

A megyei jogi városok mindenkori polgármestereit méltatva megjegyezte: közülük gond nélkül összeállítható lenne akár egy kormány is. Azt kérte ugyanakkor az önkormányzati vezetőktől, csak olyan fejlesztést kérjenek, amelynek a fenntartásáról tudnak gondoskodni, hogy ne adósodjanak el. Az önkormányzati adósságkonszolidációról szólva a pénzügyi stabilitás megőrzését sürgette, mert nem lesz többet Budán kutyavásár.

Orbán Viktor egyúttal álhírnek, marhaságnak minősítette azokat az információkat, amelyek szerint a mai kormány változást tervezne az önkormányzati világban. Kijelentette: a rendszer alkotmányos fundamentumai szilárdak, nem látja okát, hogy ezekhez hozzányúljanak. Sehol sem fognak önkormányzatot felszámolni, minden településnek lehet helyhatósága, még annak is, ahol csak négyen élnek – nyomatékosította.

Szólt arról is: már az ellenzék sem vitatja, hogy az ország fejlődik, de az elmúlt nyolc év eredménye – utalt az európai uniós forrásokra – a magyar embereknek köszönhető, nem másnak. Az EU-ból érkező pénzről szólva a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a források egy tekintélyes része vissza is kerül, sőt valójában keresnek rajtunk azok, akik a pénzt adják, azzal együtt, hogy összességében Magyarország sem jár rosszul. Az ország helyzetét elemezve közölte azt is: már kezdünk jól kinézni, de ha elnyerik a választók bizalmát, akkor a kormány 2018-2022 között elvégzi azt a munkát, amelynek eredményeképpen négy év múlva “Magyarország jól fog kinézni”.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest