A kormány döntése alapján további 950 millió forintot kap a térség a sikertelen ivóvízjavító beruházás helyrehozására. Két szakaszban összesen 1,5 milliárdot kell még rá költeni, 2019 végére oldódhat meg véglegesen a probléma.

Nagy Szabolcs – Makó

Jó néhány évvel ezelőtt, még 2015 végén le kellett volna zárni a kistérség ivóvízminőség-javító beruházását, amire eddig összesen 3,8 milliárd forintot költöttek. 17 település vett részt a fejlesztésben, ám mivel az új hálózatban komoly egészségügyi problémák jelentkeztek, azt például Makón azóta sem lehet használni.

Az Európai Uniónak azonban a sikertelen beruházás miatt 3,2 milliárd forintot kellett volna visszafizetni, ami gyakorlatilag a részt vevő településeket teljesen tönkretette volna. Ezt, bár a fizikai átadás megtörtént csak egy új, monitoring szerződés megkötésével sikerült kivédeni ideiglenesen.

Később az is kiderült, hogy az elköltött közel 4 milliárd forint ellenére még további 1,5 milliárdra van szükség, hogy a helyzet megoldódjon. A települések, köztük Makó, ehhez a kormányhoz fordult segítségért. A beruházás kijavítása két újabb szakaszban valósulhat meg, a második szakasz 560 millió forintos támogatásáról már korábban megszületett a döntés, most pedig az is kiderült, hogy a harmadik szakaszhoz szükséges 950 millió forintot is biztosítja a kormány. Ez utóbbi azért is különösen fontos döntés, mert a két szakasz közbeszerzését egyszerre kell kiírni.

– Egészen megdöbbentő, hogy 3,8 milliárd forint elköltése után nem jobb, hanem rosszabb lett a helyzet. Nem szokott a kormány ilyen esetben megadni támogatást, mert a következményeket a kivitelezőnek és a városnak kellene viselnie. Azért döntöttünk mégis így, mivel a jelenlegi városvezetés az előző bűne miatt kerülne nehéz helyzetbe és az az érdekünk, hogy végre egészséges ivóvíz legyen. Ez a legfontosabb az emberek szempontjából – mondta el Lázár János, a térség országgyűlési képviselője. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: 2014 előtt indított beruházásról van szó, ehhez Farkas Éva Erzsébetnek és a Fideszes többségnek semmi köze nincs.

A kudarc az előző városvezetés legdurvább öröksége, Lázár János szerint két eset lehetséges, vagy rosszul volt előkészítve a beruházás, vagy ellopták a kivitelezésre szánt forrásokat.

 

Makó polgármesterétől megtudtuk, a felelősség kérdésében már csak a bírósági döntnök nyilatkozatára várnak, korábban számos egyeztetés történt a kivitelezők, a műszaki ellenőri feladatokat ellátók, a projektmenedzsment, és igazságügyi szakértő bevonásával. Ezután kezdődhet meg a közbeszerzési eljárások kiírása, a második szakaszt 2018 végére kell lezárni, a harmadikat pedig 2019 végére.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest