Tortát és egy a Miniszterelnök által aláírt emléklapot vitt Farkas Éva Erzsébet a makói POFOSZ alapítójának, aki a diktatúra idején négy évet töltött börtönben.

Nagy Szabolcs – Makó

Még a recski kényszermunkatábort is megjárta a 90 éves Jámbor Zoltán a diktatúra idején. 1949-ben börtönözték be, majd négy év múlva helyezték feltételesen szabadlábra. A makói férfi ezután nem sokkal találkozott későbbi feleségével is.

– Egy decemberi estén találkoztunk, nagyon pocsék idő volt, engem elküldtek otthonról boltba, a barátnőmmel voltam. Megszólított minket és elkísért haza. Emlékszem, jól megnéztem magamnak, amikor a kapu előtt elköszöntünk, és azt mondtam magamban, hogy én hozzá fogok menni feleségül – mesélte mosolyogva Jámborné Balogh Tünde.

Az élet azonban nem volt egyszerű, Jámbor Zoltán hiába szeretett volna szabadulása után továbbtanulni, sehová nem vették fel, viszont el kellett eltartani a családot, ezért segédmunkásnak állt az Építőipari KTSZ-ben, ahonnan végül művezetőként ment nyugdíjba. Pedig feleségével az 1956-os forradalom után még el akartak menekülni Magyarországról, ám a határ mellett eltévedtek a januári ködös, hideg időben.

Jámbor Zoltán később a makói POFOSZ-nak (Politikai Foglyok Országos Szövetsége) lett az alapítója, amelyben akkor még 40-50 sorstársa is tag volt, ma már egy sem él közülük. A rendszerváltás környékén rengeteget segített nekik a kárpótlási ügyek intézésében, illetve számos más kitüntetés mellett megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét is.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest