Maratoni hosszúságú ülést tartottak a képviselők. Török Miklósnak segíteni kellett értelmezni az illegális bevándorlás fogalmát, a város 660 millió tartalékkal számol erre az évre, most már biztos, hogy Szabó „Sonka” Lászlóról nevezik el az épülő sportcsarnokot.

Nagy Szabolcs – Makó

Először tartották a testületi ülést a Városháza felújított dísztermében, ennek kapcsán Farkas Éva Erzsébet kiemelte az épület belső felújítására eddig összesen mintegy 100 millió forintot fordítottak, ebből 25 millióba került az ülésterem rendbe hozása. Ide visszakerültek az eddig a múzeumban őrzött nagy értékű festmények. Két makói díjazottat köszöntöttek, Bakacsi Pálné az év embere díjat kapta a Délmagyarországtól, Fehér Ádám pedig a 12. Cirkuszfesztivál különdíjasa lett.

A beruházásokról szóló polgármesteri beszámoló után napirend előtti felszólalásban Török Miklós kiemelte, rohamtempóban fejleszt a város, „mint egy gyorsan előretörő hadsereg, ám hiányzik a hadtáp”. A DK képviselője ezzel arra utalt, hogy aggódik a későbbi fenntarthatóság miatt. Török szerint az ellenzéki képviselők a városvezetés lelkiismerete, az a dolguk, hogy figyeljenek. Ők nyugodtan kritizálhatnak, de ha őket bírálják, az nem ér.

Czirbus Gábor erre reagálva azt mondta, mindenkinek más a munkasebessége, amikor van lehetőség fejlesztésre, akkor azt rohamtempóban kell kihasználni. Azt azonban kiemelte, hogy a beruházások jó része, mint például a Csipke sor felújítása éppen a későbbi fenntarthatóságot szolgálja, miután az energetikai korszerűsítés spórolással jár.

Az alpolgármester beszámolójában arról is beszélt, hogy a Kálvin téri rendelő felújítása kapcsán Hódmezővásárhelyen megnézték az egészségügyi konténereket, ám azokat kicsinek találták, ezért a rendelőnek inkább egy ingatlanban keresnek majd helyet. Ennek végleges helyszíne még nincs meg, de keresik.

A város idei költségvetéséről is most tárgyaltak, ebben többek között benne van, hogy 60 millió forinttal emelkedik a járdaprogramra szánt összeg, ami így 160 millió forint lesz, a lakossági támogatásokra pedig 300 milliót fordít a város. Tartalék még úgyis marad a kasszában 660 millió forint, hogy rengeteg fejlesztést kell kisebb-nagyobb mértékben kiegészíteni.

Török Miklós szerint feszes lett a költségvetés, ám vannak olyan dolgok benne, amivel nem tud egyetérteni, ezért nem szavazza meg. Példaként említette a nyugdíjasok támogatását, amiben szerinte nem jó, hogy mindenki kap, differenciálni kellene az idősek támogatását. De nem baj, mondja a DK képviselője, majd ha ők vezetik a várost, akkor máshogyan lesz.

Czirbus Gábor szerint azonban Isten óvja attól Magyarországot, hogy a baloldal újra hatalomra jusson azok után, amit 2002 és 2010 között tettek az országgal. A költségvetésről mindenesetre név szerint szavaznak, ami után ez lett az állás:

Farkas Éva Erzsébet: igen, Czirbus Gábor: igen, Gáspár Sándor: igen, dr. Hadik György: igen, Kádár József: igen, Kovács Sándor: igen, dr. Sánta Sándor: igen, Toldi János: igen, dr. Török Miklós: tartózkodott, Weszelyné Véghseő Henriett Mária: igen és Zeitler Ádám: igen.

9 igennel, 0 nemmel és 2 tartózkodással elfogadták a költségvetést.

Az illegális bevándorlást és az azt támogató szervezetek, bevándorlás szervező irodák elutasításáról szóló nyilatkozatról is tárgyaltak, ennél Török Miklós néhány olyan kifejezést talált, amelyet nem tudott értelmezni, mint például az illegális bevándorlás, vagy a kötelező betelepítési kvóta. A képviselők közül azonban többen is a segítségére siettek.

A nyilatkozatról is név szerint szavaztak: Farkas Éva Erzsébet: igen, Czirbus Gábor: igen, Gáspár Sándor: tartózkodott, dr. Hadik György: igen, Kádár József: igen, Kovács Sándor: igen, dr. Sánta Sándor: igen, Toldi János: igen, dr. Török Miklós: nem, Weszelyné Véghseő Henriett Mária: igen, Zeitler Ádám: igen.

Az önkormányzati cégek beszámolóját is most hallgatták meg a képviselők, ebből többek között kiderült, hogy a Hagymatikum 200 forinttal emelné a napijegyek árát, illetve ugyanennyivel a szaunahasználat díját, de ez a makói lakosokat nem érinti majd. A Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője pedig arról számolt be, hogy megnyerték a 387 millió forint támogatást a távhőszolgáltatás korszerűsítésére.

Felülvizsgálták a nem lakáscélú ingatlanok bérleti díját is, amelyeknél jelenleg 20 százalékos díjcsökkentést élveznek a bérlők, ez továbbra sem fog változni. Megszavazták Kovács Sándor indítványát is, így már biztos, hogy az épülő sportcsarnok a nemrég elhunyt kézilabdázóról, Szabó „Sonka” Lászlóról kapja majd a nevét.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest