Belföld Hírek Kiemelt hírek

Feleslegesen aggódik a kistelepülésekért a Jobbik

Az önkormányzatoknak küldött levélben terjed,  az önállóságuk miatt aggódnak. Úgy tűnik a rendre felbukkanó, és a kormány által mindig cáfolt hír a választási kampány egyik fő témája lehet majd.

Nagy Szabolcs – Térség

Az elmúlt években többször is bejárta a sajtót, hogy a kormány a kistelepülési önkormányzatok megszüntetését tervezi. Legutóbb tavaly májusban futott egy kört a hír, hogy a 2000 fő alatti településeken 2019-ben már nem választhatnak majd polgármestert, sem képviselőket.

Két hónappal a választások előtt már emelte a tétet a Jobbik, most éppen arról van szó, hogy minden 5000 fő alatti településen ez a rendszer lesz, ha a FIDESZ-KDNP marad kormányon. Ezeknek a híreszteléseknek az alapja minden esetben az volt, hogy innen-onnan azt hallották a nyilatkozók, hogy ilyen tervezet kidolgozására kértek fel szakembereket, bár ezt folyamatosan cáfolja a kormány.

A Jobbik közleményében mindenesetre azt írják, hogy „a Fidesz egyik régi álma válna valóra azzal a tervvel, ami a napokban jelent meg a sajtóban, azaz – ha megkapná hozzá a kellő felhatalmazást a jelenlegi kormányzó párt – az 5000 fő alatti települések sem polgármestert, sem képviselőket nem választhatnának már 2019-ben”. Szerintük ezzel a kormány falurombolásra készül a magyar önkormányzatiság felszámolásával.

A végén pedig természetesen azt is hozzá teszik, hogy ők bezzeg a települések megerősítésében látják a nemzeti identitásunk, önrendelkezésünk, fenntartható jövőnk biztosítékát. Vagyis gyakorlatilag tényként kezeli a párt, hogy ez meg fog történni, és ettől csak ők menthetik meg az önkormányzatokat. Mindenesetre maga a sajtóhír a legutóbbi kormányinfón is szóba került, Lázár János kiemelte, a Jobbik saját magát járatja le azzal, hogy hülyeséget beszél.

MTI Fotó/Koszticsák Szilárd
– Semmilyen változtatást nem tervezünk. Ez a rendszer jól működik, a további támogatására van szükség, hogy minden település számára a boldogulás lehetőségét biztosítsuk. A Jobbik vezetése meggyőződésem szerint felelőtlen, konkrét hülyeségeket beszél, nagy hiba, ha a kistelepülésen élő polgárok jóindulatával élnek vissza. Egy választási kampányba sok minden belefér, de ritkán lát az ember olyat, hogy megpróbálják uszítani, fenyegetni, riogatni a kistelepülési vezetőket egész országszerte – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Lázár János ezt azzal támasztotta alá, hogy az önkormányzati rendszer átalakítása, benne az 1200 milliárd forintnyi adósság átvállalással, éppen azt célozta, hogy a fejlődést biztosítja a kistelepüléseknek. Hozzátette, azt reméli, hogy a Jobbik kijavítja ezt a hibát, hiszen aki ennyire tájékozatlan, és fölkészületlen, az alkalmatlan egy ország, vagy egy önkormányzat vezetésére.

Megkérdeztük a Makói Jobbik Alapszervezetet is, ennek a választókerületnek a kistelepülései is kaptak-e a párttól levelet, illetve Kiss Attila ezt a témát szeretné-e majd felhasználni az országgyűlési választások kampányában. Közleményükben jelezték, hogy természetesen az itteni települések is kaptak levelet, arra viszont hogy fognak-e ezzel kampányolni, rendkívül diplomatikusan csak annyit írtak, hogy „Kiss Attila fontosnak tartja a helyi önkormányzatok szerepét, választókerületi programjában a kistelepülések fejlesztése kiemelt helyet foglal el.”

Bár ezzel kicsit megkerülték a kérdést, de a virágnyelven megfogalmazott válaszból inkább az tűnik valószínűnek, hogy ezt a híresztelést annak ellenére is a választási kampány fő témájává tenné a Jobbik, hogy Lázár János most is egyértelműen cáfolta az ilyen irányú terveket.

 

Borítókép: Kiss Attila országgyűlési képviselő jelölt és Zeitler Ádám makói önkormányzati képviselő sajtótájékoztatót tart/archív felvétel