Alább elolvashatja, hogy mi is az a teher és kiket érint, amit 2019-ig biztosan nem kíván emelni a makói képviselő-testület.

Korom András – Makó

Alaposan felborzolta a kedélyeket, amikor 2013 március 1-től 5,7 százalékkal megemelte az akkori képviselő-testület a városi tulajdonban lévő 26 üzlethelyiség bérleti díját. Az ügy meglepő előzménye, hogy 2011-ben 75 makói kereskedő nyújtott be petíciót a városházára, melyben azt kérték, hogy csökkentse a város az üzletek bérleti díjait. Az akkori márciusi testületi ülésen a képviselők 11 igen szavazattal – tartózkodás és ellenszavazat nélkül – úgy döntöttek, hogy eltekintenek a helyiségbérleti díjak inflációt követő emelésétől az üzlethelyiségek esetében – kivéve a hitelintézeteket és pénzügyi vállalkozásokat, a gyógyszer ellátására irányuló egészségügyi szolgáltatókat, valamint áruház láncolatban működő kereskedelmi tevékenységet folytatókat.

A bérleti díj emelés miatt ugyan egyes kereskedők tiltakoztak, majd mikor semmit sem értek el, volt, akik kiköltöztek a már akkor is elavult (télen felfűthetetlen) csipkesori üzletekből.

A kereskedők hangját már csak a jelenlegi testület és városvezetés hallotta meg, így 2014 és 2017 között nem emelték a nem lakás céljára használt helyiségek bérleti díját. Sőt, akinek 2015 év végéig nem volt vele, illetve a közüzemi szolgáltatókkal szemben elmaradása, annak 20 százalékkal csökkentették. Ez volt a makói rezsicsökkentés legfontosabb eleme.

A képviselő-testület szerda reggel 9-kor a városháza nagytermében kezdődő ülésén tárgyalják majd azt a javaslatot, miszerint azon makói székhelyű vállalkozások, melyek az önkormányzattal szemben tavaly december 31-ig 2,6 százaléknál nagyobb összegű bérleti, valamint továbbszámlázott közüzemi díjtartozást nem halmoztak fel, 20 százalékos bérletí díj csökkenésben részesülnek. A javaslat hangsúlyozza, hogy ez a kedvezmény nem érinti azon bérlőket, akik más jogcímen már élveznek valamilyen kedvezményt.

Az ülés nyilvános részében 24, míg a zártban 1 napirendi pontot tárgyalnak, illetve több sürgősségi indítványról is döntenek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest