1944-ben, a második világháború idején borult a folyóba Szegeden, a Belvárosi híd közelében az a T-34-es szovjet harckocsi, amit most a felszínre szeretne hozni Király Nikolász, a Szegedi Haditechnikai Park vezetője. A mentés nem egyszerű: rengeteg engedély kell a művelethez, ráadásul nagy költségekkel is jár.

Kiss Dániel – Szeged

Király Nikolász a hadipark kapcsán ismerte meg azt a férfit, akinek az édesapja a saját szemével látta a folyóba borulni a harcjárművet ’44-ben. Azóta többen is megerősítették az esetet. A harckocsiban legalább egy, de akár négy fő is lehetett, amikor megtörtént a tragédia.

– Maga a harcjármű így egyben koporsó, katonai sír is. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy több mint 70 év után ezen orosz katonák visszatérhessenek szülőföldjükre. A kiemelését ez tovább bonyolítja, hiszen Oroszország nagykövetségének is engedélyt kell adnia kegyeleti okokból – mondta el a hadipark vezetője.

A T-34-es szovjet harckocsi. A fotó illusztráció.

Összesen mintegy 8-9 engedély kell, ennek körülbelül a fele már megvan, de ez még nem minden. A mentés nagyon körülményes, költségei milliókban mérhető. Szerencsére vannak támogatók, akik anyagilag, illetve egyéb dolgokkal is segítik őket. A kiemelést két módon lehet elvégezni: az egyik megoldás egy uszály, amit megöltenek vízzel, hozzáerősítik a járművet, majd kiszivattyúzzák belőle a vizet, és ez emeli meg a harckocsit. A másik lehetőség egy kimondott harcjármű mentő eszköz, ilyen segítséget magángyűjtök is felajánlottak már. A sikeres műveletre a legnagyobb esély szeptemberben van, az alacsony vízállás miatt.

Király Nikolász a kiemeléshez szükséges engedélyek megszerzéséhez Lázár János segítségét is kérte, egy hódmezővásárhelyi fogadóórára ment el. A térség országgyűlési képviselője megígérte, hogy a kérést továbbítani fogják a döntéshozó minisztériumhoz. Amennyiben minden engedélyt megkapnak, a kiemelést követően tűzszerészeti, kegyeleti szempontból átvizsgálják a harckocsit, hatástalanítják majd restaurálják a járművet, ezt követően a hadiparkban szeretnék kiállítani.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest