Az orvosi egyetem elvégzése után ragadott először ecsetet Sánta Sándor – az elmúlt években számos festményt készített el a városatya. A Hagymaházban kiállított képei közül volt olyan, amelyen éppen csak megszáradt a festék.

Gajáta Fanni – Makó

Sánta Sándor települési képviselő és orvos mindig kedvelte a művészetet: fiatal orvosként számos festménnyel gyarapította a gyűjteményét, majd később ő is ecsetet ragadott. A hagymaházi tárlat megnyitása előtt elmondta, Makón sok tanárral is találkozott, de végül Takács Győző festőművész, keramikus adta meg a kezdőlöketet az alkotáshoz.

– Nagyon sokat olvastam a művészettel kapcsolatban, illetve egy szegedi boltban rengeteg idegen nyelvű albumot vásároltam. Vásárhelyre is átjártam, ahol több festővel is összebarátkoztam – mondta Sánta Sándor.


Báron Sándor is sokat segít a városatyának. 

Az évek során nagyon sok művet készített el. Az elkészült alkotásokra az jellemző, hogy olyan környezetet ábrázol, amelyben ő is él. Ahogy elmondta: volt, hogy fél évig járt egy szegedi házhoz, amire megszületett a végső mű. Első alkotása – az Önarckép – egy országos tárlaton is szerepelt.

A képviselőt és orvost Farkas Éva Erzsébet polgármester is méltatta. A város első embere kiemelte: Sánta Sándort nem csak a demokrácia kultúrájának építőjeként tisztelhetjük, hanem mint a paletta mesterét is, aki a fényektől, a formáktól, a színektől inspirálva expresszionista látásmóddal hozza létre műveit, alkotásait.


A kép, ami éppen csak elkészült a mai tárlatra.

Az alkotóval Gilinger Katalin beszélgetett többek között a festmények születéséről is. A Hagymaház Galériában a hónap végéig látható a kiállítás, amelynek különlegessége az is, hogy ezeket a képeket utoljára állították ki. Sánta Sándor elmondta, a legtöbb darab már elkelt, így visszakerülnek a tulajdonosokhoz.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest