A francia fővárosban 2015-ben hét helyszínen követtek el merényletet, ezzel összesen 130 ember halálát okozva. Ha bűnösnek találják, a terrortámadások feltételezett elkövetője 20 év börtönt is kaphat.

MH – összeállítás

2015 november 13-án este Párizs különböző pontjain gépfegyverrel felszerelkezett terroristák támadtak ártatlan járókelőkre, többek között ekkor történt a Bataclan színház koncerttermében is a lövöldözés, ahol 89-en vesztették életüket.

A terrorcselekményben gyanúsított Salah Abdeslamot hosszú bujkálás után Brüsszelben fogták el. A művelet során tüzet nyitottak a rendőrökre, akik a lakásban tartózkodó három férfi közül egyet agyonlőttek, a két másiknak viszont sikerült elmenekülnie. A lövöldözésben négy rendőr megsebesült, a szökevényeket nem sokkal később elfogták.

A feltételezett főszervező pere ma kezdődött meg Belgiumban, az RTBF közszolgálati csatorna beszámolója szerint Abdeslam közölte, hogy nem fog válaszolni a kérdésekre, és a vádirat ismertetésekor sem volt hajlandó felállni.

– Jogomban áll hallgatni, ez a védelmi stratégiám része. A hallgatásom ugyanakkor nem tesz bűnössé vagy bűnözővé. Vannak kézzelfogható és tudományos bizonyítékok, azt akarom, hogy azok alapján ítéljenek meg. Nem félek maguktól. Bízom Allahban  – mondta a 28 éves férfi az elnöklő bírónak.

Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Abdeslam nem járult hozzá, hogy őt ábrázoló képeket közöljenek a tárgyalásról a médiában. A hatóságok megerősítették a biztonsági intézkedéseket Brüsszelben a tárgyalás idejére, melyen a marokkói származású, francia állampolgár Salah Abdeslam mellett társa, Soufien Ayari is jelen van, aki ellen ugyancsak gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás Belgiumban.

Sajtóhírek szerint a tárgyalás négy napig fog tartani, és Abdeslamot minden este visszaszállítják a Párizshoz közeli börtönbe, ahol őrizetben tartják. Az ügyészség képviselője elmondta, hogy ha bűnösnek találják őket, akár 20 év börtönt is kiszabhatnak a vádlottakra.

A tárgyalás megkezdésének hírére a FIDESZ is reagált, jelezve, hogy az illegális migráció nagy biztonsági kockázatot jelent Európának. – Ez a per és Salah Abdeslam személye is csak a jéghegy csúcsa – fogalmazott a párt kommunikációs igazgatója.

Hídvéghi Balázs szerint akár több ezer potenciális terrorista is rejtőzködhet még. A kommunikációs igazgató kiemelte, Salah Abdeslam Budapesten is járt, a Keleti pályaudvar közelében szállt meg, és innen ment Nyugat-Európába, ahol a szörnyű támadásokat elkövette.

Borítókép: Rendőrök menekítik ki az embereket a párizsi Bataclan koncertteremből. (MTI/EPA/Etienne Laurent)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest