Megütötte-e a Pápay lakóotthon nevelője a két, az otthon raktárába betörő gyereket? Ezt a kérdést bogozta tovább a Makói Járásbíróság ma délelőtti tárgyalásán, a tanúk meghallgatásával.

Korom András – Makó

M. László volt gyermekfelügyelőt azzal vádolja a Makói Járási Ügyészség, hogy 2016. január 11-én este a makói Pápay lakóotthon egyik raktárhelyiségében bántalmazta az otthonban lakó két kiskorú fiút. A vádlott az egyik sértettet nyitott tenyérrel arcon ütötte, melynek következtében az a fejét a falnak ütötte, míg a másik gyereket szintén tenyérrel jobb oldalon, majd ököllel a másik arcfélen is megütötte. A bántalmazás következtében mindkét gyermek 8 napon belül gyógyuló, zúzódásos sérüléseket szenvedett el. A vádlottat az ügyészség – mint a gyermekvédelmi rendszerben foglalkoztatott gyermekfelügyelőt – közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettével vádolja, figyelemmel arra is, hogy a kiskorúak törvényes képviselője könnyű testi sértés vétsége miatt magánindítványt nem kívánt előterjeszteni vele szemben.

Az ügyben ma délelőtt a Makói Járásbíróságon tartott tárgyaláson dr. Lakatos Lajos Sándor bíró további tanúkat, köztük a két sértettet hallgatta meg.

Sz. Dániel és P. Benjámin azt mondták, hogy a raktárban voltak, amikor zajt hallottak, s a lekapcsolták a villanyt, hogy ne bukjanak le. Elkéstek, mert észrevették őket. A raktárba benyitó M. László nevelő mellett az utóbbi gyerek ki tudott szaladni, Sz Dániel azonban nem, őt – vallomása szerint – a nevelő arcon ütötte, majd emiatt a feje nekikoppant a falnak is. P. Benjámin pedig azt mondta, hogy a nevelő nem sokkal később behívta a tanáriba, majd ott ököllel kokit adott neki.

M. László ezekre azzal reagált, hogy a két sértett nem a valóságot mondta el. És Gy. Zsuzsanna tanú az eseményeket felidéző vallomására is azt mondta, hogy az csak részben fedi a valóságot.

A bíró ismertette a történtek után a makói kórház sebészetén, illetve az igazságügyi orvosszakértők által készített látleleteket, melyen mindkét sértett a vádiratban is szereplő sérüléseit felsorolták, illetve fényképeket is készítették azokról. (Ezek egyeztek a tanúvallomásokban elhangzottakkal.)

A tanúvallomásokból az is kiderült, hogy a pápays gyerekek gyakran játszottak, játékból verekedtek is egymással.

A bíró végül elnapolta a tárgyalást, azt követően, hogy az ügyész indítványozta, hogy kérjék el az egyik sértett 2015-ös testsúlyával, illetve magasságával kapcsolatos iratokat az otthontól, hogy abból kiderüljön, hogy az védekezésre képtelennek számított-e a történtek idején.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest