Igazán nemes és példaértékű kezdeményezés szervezői várják a jelentkezőket: 1848 méteres zászló fonja egységbe a nemzetet március 16-án.

Pintér M. Lajos – Makó

Nem a túlharsogott vagy az őszintétlen, hanem a méltósággal megünnepelt és megélt magyarságtudat mutat utat a nemzetnek a Kárpát-medencében és azon kívül. Ennek jegyében egyedülállóan lélekemelő és a tervek szerint hagyományteremtő akcióval készül március 16-ára, a magyar zászló és címer napjára Szilágyi Ákos (56 Lángja Alapítvány, Magyar Trikolór Kft.) és Franka Tibor kerepesi polgármester.

A két ötletgazda-főszervező kezdeményezésére 1848 méter hosszú magyar zászlót visznek végig a főváros legimpozánsabb sugárútján, a budapesti Andrássy úton március 16-án. A magyar zászló és címer napján 1848-an – a nagyvilág és az ország minden pontjáról érkező magyarok – sétálnak a piros-fehér-zöld színű lobogóval az Operától a Hősök teréig, ahol ünnepi műsorral is készülnek.

A cél, hogy a büszke magyarság bebizonyíthassa, mennyire becsüli a hazát, szereti zászlaját, jelképeit, hagyományait és kultúráját, és megmutathassa a nagyvilágnak: a nemzetállamokat semmilyen erő sem képes megroppantani. Ily módon az egész nemzetet összefogó ünnepé kívánják tenni a magyar zászló és címer napját. Az esemény védnökei Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a zászlóanya, Wittner Mária ’56-os forradalmár.

Azért készülnek 1848 méter hosszú zászlóval, és azért várnak 1848 önkéntes zászlóvivőt, mert az 1848-as áprilisi törvények tették hivatalossá a három színű nemzeti lobogót. Nemcsak érzelemgazdag és látványos lesz ez a séta, de abból a szempontból is különleges, hogy az eddig ismert leghosszabb magyar zászlót készítik el az alkalomra, három-négy ember egyheti munkával fogja megvarrni. Az előzetes számítások szerint körülbelül 500 kilós trikolórt csaknem 3 méter átmérőjű hengerbe hajtva szállítják majd a helyszínre, a menet végén pedig a Hősök terén élő kokárdává formálják a résztvevők.

A feladatra magánszemélyek mellett civil szervezetek, iskolák, egyesületek, családok, önkormányzatok, cserkészcsapatok, határon túli és a világban szétszórt magyar közösségek is jelentkezhetnek egy jelképes részvételi díj befizetése ellenében. A Makó Híradó olvasói további részleteket az esemény weboldalán (zaszlo.magyartrikolor.com) találhatnak, itt lehet jelentkezni zászlóvivőnek is.

A rendezvényt követően minden hazavihet egy kis részt ereklyeként az 1848-as lobogóból ereklyeként. Persze nemcsak ezt, hanem ennél sokkal többet: az összetartozás érzését, a közösségi szellemet. És egy darabka nemzeti büszkeséget, nemzeti öntudatot a szívében. Ami összeköt és megerősít.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest