A jeles elismerést ma délután a Hagymaházban rendezett ünnepségen Farkas Éva Erzsébet polgármester adta át Gálffi László színművésznek.

Korom András – Makó

A hagyományokhoz híven a kitüntetett, Páger Antal leszármazottjai illetve a város elöljárói kora délután megkoszorúzták Páger Antal, a Páger Antal utca 5. szám alatti szülőházán elhelyezett emléktáblát, melyet egy gesztussal meg is simított Gálffi László. A Kossuth- és Jászai-díjas színész, a Halhatatlanok Társulata örökös tagja azt már a hagymaházi ünnepségen, a Páger Antal-színészdíj átadóján árulta el a beszélgetést vezető Varga Mártának, hogy tíz éven át volt a Vígszínház tagja, olyan színészóriásokkal együtt, mint Páger Antal, Bulla Elma és Ruttkai Éva, s mivel az első négy esztendőben csak statisztált, végül erőt vett magán és felmondott Várkonyi Zoltán igazgatónál. Az azonban elküldte azzal, hogy nem ér rá ilyesmivel foglalkozni, de másnak a titkárnőjével elküldetett neki egy darabot, amiben végül komoly szerepet kapott.

– Mi kezdő színészek addig csak ültünk a színházi büfében s ha megjelentek a nagyok, akkor igyekeztünk gyorsan a dolgunkra is menni – érzékeltette, hogy mit jelentett a kor legismertebb színészei között dolgozni. Gálffinak végül az Eqqus című darabban játszott Alan Strang szerepe hozta meg a színházi sikert.

A Varga Mártával és Réz Andrással folytatott beszélgetésben szó esett a Kenguru című filmtől egészen a Wagner című tévésorozatig, melyben három híres színésszel. Richard Burtonnel, Laurence Olivierrel, Ralph Richardsonnal és s-vel együtt játszott, II. Ludwig királyt alakítva.

Farkas Éva Erzsébet köszöntőjében elmondta: Franyó Róbert, Sípos István, Karsai Ildikó és Varga Márta, azaz civil kezdeményezésre született meg a díj, mely nem más, mint Páger Antal arany pecsétgyűrűjének mása.

– A díj óriási elismerést adott és ad ma is a színésztársadalomnak és mérhetetlen megbecsülést Makónak…

Hallgassa meg a polgármestert, aki közvetlen az ünnepelthez is szólt:

Az ünnepség résztvevői végül az utóélet című magyar filmszatírát tekinthetták meg, melyben a díjazott egy szellemet, azaz egy halott embert alakít.

A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. Az idén is a kuratórium, azaz Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája – javasolta a díjra érdemes színészt.

Gálffi László 1975-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Vígszínházhoz – Páger Antal társulatához – szerződött. A színpadon többek között az Equus és az Amadeus főszerepét játszotta, volt II. Richárd és II. Edward király. Alakította Jagót, továbbá a Bánk bán és a Faust címszerepét. Plautustól Csehovig és Ionescóig szerzők sokaságának darabjaiban játszott, számos műfajban. Érzékeny, vibráló, intellektuális alkat, szerepeit belülről, tudatosan kidolgozott lélektani hitelességgel formálja meg. Előadóestjeit Baudelaire, Rimbaud és Villon verseiből állította össze, emellett rendezőként is bemutatkozott a közönségnek.

A filmvásznon először A kenguruban tűnt föl (1975), Makk Károly rendezésében 1978-ban játszott Philemon és Baucis-ban, melyben az Öregembert Páger Antal alakította. Majd többek között a Requiem (1981), a Férfiakt (2006) és a Nyugalom (2008) című filmekben, valamint számos tévéfilmben láthatta a közönség. Tony Palmer Wagner-filmjében II. Lajost alakította Richard Burton partnereként.

1994-től tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2008 óta egyetemi docens. Művészetét számos díjjal ismerték el: 1984-ben Jászai Mari-díjat kapott, 2003-ban érdemes művész címmel tüntették ki, 2007-ben Kossuth-díjat vehetett át.

A Páger-díjat 2002-ben elsőként Halász Juditnak ítélték, majd Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Kútvölgyi Erzsébet, Rudolf Péter, Cserhalmi György, Gáspár Sándor Udvaros Dorottya és Csuja Imre vehette át. Tavaly pedig Eszenyi Enikő kapta meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest