Megfázás ellen kért valamit, s végül C-vitamint vásárolt ma délelőtt a 120 millióért felújított magyarcsanádi egészségház patikájában Lázár János. A miniszter azért érkezett a kistelepülésre, hogy megnézte, milyen is lett a gyógyszertárnak, orvosi rendelőnek és a védőnői szolgálatnak hely adó épület.

Korom András – Magyarcsanád

Hiába volt szombat, csak úgy sorjáztak a betegek dr. Abdul-Hosn Hussein háziorvos rendelőjében, hiszen egészségszűrésen vehettek részt az érdeklődők: megmérték a magasságukat, súlyukat, testtömegindexüket, vércukor- és koleszterinszintjüket. De még dohányzásról való leszokáshoz is kaptak tanácsokat. Nagyon sokan éltek a lehetőséggel, főleg azért, mert teljesen megújult, immár a 21. század elvárásainak megfelelő, teljesen felújított egészségházban.

– Nagyon szép, nagyon tetszik a felújított épület, össze sem lehet hasonlítani a mostanit a korábbi állapotokkal, Örülök neki, hogy elkészült – mondta Lupujné Bozsik Anna. Hozzátette: a legjobb, hogy gyógysztár is működik az épületben, hiszen eddig Magyarcsanádon még sosem működött patika, ő inkább Makón váltotta be a recepteket, mert sűrűbben járt oda, mint Apátfalvára, ahol eddig is volt gyógyszertár. – Aránylag ritkán vagyok beteg, de azért gyakran találkozom a doktor úrral, hiszen gondozónő vagyok.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője is ellátogatott a magyarcsanádi egészségházba, hogy megnézze, hogy a 120 millió forintos támogatásból milyen egészségházzá alakították át az orvosi rendelőt. A háziorvostól azt is megkérdezte, hogy szüksége lenne-e egy ultrahang készülékre, a védőnői szolgálat vezetőjétől pedig a gyerekek létszámát, illetve egészségi állapotukról érdeklődött. A válaszból kiderült, hogy mióta a szülők nagy részének lett munkája a gyerekek egészsége javult, köszönhetően a jobb táplálkozásnak és a jobb ruhaneműeknek.

A miniszter, aki Kallai Árpád, a makói-vásárhelyi kórházak főigazgatója, Nagy Jenő, a makói tagkórház igazgatója, illetve a helyi képviselő-testület tagjai is elkísértek, Farkas János polgármester kalauzolásával járta végig az egészségházat. Az utcafronton működő patikában pedig nem csak azt kérdezte meg, hogy milyen betegségekre keresik a leginkább a gyógyszereket a helybéliek, de maga is tanácsot kért mit szedjen megfázás ellen. A jelenlévő orvosok és a gyógyszerészek tanácsára végül C-vitamint vásárolt.

Lázár János így értékelte a látottakat, s azt is elárulta, miért támogatta 2014 óta majd egymilliárddal a kormány Magyarcsanádot:

Dr. Abdul-Hosn Hussien háziorvos nagy eredménynek tartja, hogy az egészségházban egy időben működik az orvosi rendelő, a gyógyszertár és a védőnői szolgálat, melyek így kiegészítik és segítik egymást, a betegeknek nem kell különféle helyekre rohangálniuk. Úgy véli mindez mindenkinek csak az előnyére válik:

Farkas János polgármester érdekes részleteket árult el az egészségházról és más fejlesztésekről:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest