Hírek Kiemelt hírek Makó Színes

Holland szakmai gyakorlatra mennek a galambos diákok

Kádár István Márk, Kurunczi Bálint, László Henrietta és Szatmári Fanni három, míg Jelenovits Pálma hat hónapos holland szakmai gyakorlaton vehet részt ebben a tanévben. A Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola tanulói már kiutaztak az Amszterdam melletti kisvárosokba. Fotók: Naszradi András.

Gajáta Fanni – Makó

A Holland-Magyar Baráti Társaság pár évvel ezelőtt kereste fel a makói iskolát azzal, hogy a diákjainak külföldi gyakorlati képzést tudnak nyújtani. Az Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola élt a lehetőséggel, így idén öt tanuló utazhat ki Amszterdam melletti kisvárosokba, ahol egzotikus és különleges növényekkel foglalkozhatnak, illetve az idegen nyelvet is gyakorolhatják.

Kurunczi Bálint mezőgazdasági technikusként tanul és a szakmai gyakorlat alatt egy olyan cégnél fog dolgozni, amely dísz- és szobanövényekkel foglalkozik. Kádár István Márk is mezőgazdasági technikusi szakot választotta. Mint elmondta, ez lesz az első alkalom, hogy külföldön szerethet tapasztalatokat.

– Angolul és németül is tudok, de inkább az angol megy jobban. Egy kicsit izgulok – árulta el a fiú. – Ha jól tudom, én egy olyan helyen leszek, ahol a harangvirággal fogok dolgozni, foglalkozni.


Fotó: Naszradi András.

Szatmári Fanni majd Hollandiában ünnepelheti a 20. születésnapját. A galambos lány egy olyan neuwegeini cégnél tölti a 3 hónapos gyakorlatot, amely aranyesőt és pünkösdi rózsát nevel.

– Én is mezőgazdasági technikusként tanulok. Azt beszéltük a többiekkel, hogy a szabadságunkat majd Franciaországban töltjük. Minden hónapban kapunk 2 nap pihenőt, ezeket egyben vesszük ki, így tudunk majd vonattal elutazni – mesélte Fanni.

Jelenovits Pálma hat hónapot lesz kint Hollandiában. A 18 éves lány jövőre is szeretett volna élni a holland lehetőséggel, de a szalagavató és a ballagás miatt nem tudna menni, ezért 6 hónapot pályázott meg. – Ahogy a fiúk, én is Badhoevedorpban fogok lenni. Már felkészültem és nagyon várom is – mondta Pálma. – Én trópusi növényekkel fogok dolgozni, jó lesz ilyen különleges növényekkel foglalkozni.