Hírek Kék hírek Ország-világ Térség

Vádat emeltek egy cég vagyonát elrejtő ügyvéd ellen

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal az ügyvéddel szemben, aki közreműködött egy szegedi cég papíron történő eladásában, valamint a cég vagyonának és könyvelési iratainak elrejtésében.

MH-Kék hírek

A vádirat szerint a szegedi cég 2013 januárjától fizetési kötelezettségeit teljesíteni nem tudta, a céggel szemben 2013 augusztusában az egyik hitelező felszámolási eljárás iránti kérelmet nyújtott be a bíróságra. A cég tulajdonosa 2013 októberében eladta a céget egy külföldi személynek, az adásvételi szerződés iratait az ügyvéd szerkesztette. Az eladás fiktív volt, a vevő nevét az okiratokra aláhamisították. Az ügyvéd és a tulajdonos tisztában volt az okiratok hamis voltával, ennek ellenére az ügyvéd az iratokat benyújtotta a bíróságra, amely a vevőt új tulajdonosként bejegyezte. Az ügyvéd 2013. október 2. és 2013. november 7. között a cég raktárhelyiségeiből összesen mintegy 2.300.000 Ft értékű irodai eszközt, valamint a cég könyvelési iratait ismeretlen helyre vitte, azokat a felszámoló biztos részére nem adta át. A felszámolási eljárás során 185 millió forint  összegű hitelezői igényt jelentettek be, amelyeket vagyon hiányában kiegyenlíteni nem tudtak.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség az ügyvédet hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett csődbűncselekmény bűntettével, közokirat-hamisítás bűntettével, számvitel rendje megsértésének bűntettével, míg a tulajdonost közokirat-hamisítás bűntettével vádolja. Az ügyészség az ügyvéd vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést, valamint az ügyvédi foglalkozástól történő eltiltást indítványozott, míg a másik vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.