Belföld Kiemelt hírek

Lázár: megérte beszélni, megérte találkozni

Nincs áthidalhatatlan különbség Magyarország célja és az Európai Bizottság költségvetési elképzelései között, jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a visegrádi országok, valamint Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia (V4+4) kohézióért felelős miniszterei informális találkozója után. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MH-MTI

Nincs áthidalhatatlan különbség Magyarország célja és az Európai Bizottság költségvetési elképzelései között, Európának továbbra is szüksége van a tagországok közötti fejlettségi különbségeket kiegyenlítő kohéziós politikára – mondta Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Lázár János a V4 országok és a térség további négy uniós tagországainak képviselői valamint Günther Oettinger, az Európai Bizottság költségvetésért és emberi forrásokért felelős biztosának pénteki budapesti tárgyalását követően kijelentette: Magyarország olyan uniós költségvetést szeretne 2020 után, amelynek köszönhetően maga is nettó befizetővé válhat.

A nyolc ország képviselői egyetértettek abban, hogy szükség lehet uniós befizetéseik növelésére, és nem zárkóztak el attól, hogy a bruttó nemzeti jövedelemmel (GNI) arányos befizetéseiket 1,1 százalékponttal növeljék.

Hozzátette: az uniós költségvetésbe Nagy-Britannia kilépése miatt eggyel kevesebb nettó befizető ország lesz, a csökkenő bevétel mellett pedig több feladatot kell megoldani. Günther Oettinger biztos megerősítette, hogy a pénteki tanácskozás résztvevői az uniós költségvetést érintő kérdések túlnyomó többségében már most egyetértenek. Hangsúlyozta: Nagy-Britannia kilépése miatt az uniós közös célokról nem szabad lemondani.