Kiemelt hírek Makó

A Galamb nappal indult Makón a Vállalkozók Éve

5 millió forinttal járul hozzá a Ford-fal grafikáinak helyreállításához a Miniszterelnökség – jelentette be a hagymaházi ünnepségen Latorcai Csaba, helyettes államtitkár. A mai Galamb emléknapon megkoszorúzták Galamb József emlékhelyeit, illetve megnyitották a Vállalkozók Évét. Délután 6-kor a Glorius Vigadóban kezdődik a vállalkozói est.

Korom András – Makó

A Deák Ferenc utca sarki egykori Ford lerakat épületén elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával kezdődött ma délelőtt a makói Vállalkozók Éve nyitóprogramja, a Galamb emléknap, majd a részvevő koszurút helyeztek el Galamb József, a Ford T-modell főkonstruktőre főtéri szobránál, ahol a résztvevők számára Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató idézte fel az 1881. február 3-án Makón született világhírűvé vált mérnök alakját.

Hallgassa meg Halmágyi Pált:

A Galamb emléknapot és a Vállalkozók évét a Hagymaházban nyitotta meg Farkas Éva Erzsébet polgármester, többek közt bejelentve, hogy 100 ezer forintos jutalmat ajánl fel a legtehetségesebb makói diák támogatására:

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára beszédében azt is elmondta, hogy a Miniszterelnökség 5 millió forinttal támogatja, hogy megújuljon az egykori Ford-fal korabeli reklámgrafikája:

Az ünnepségen részt vett Lőrincz Péter és Lőrincz Dominik, a Galamb József család leszármazottjai. Mint megtudtuk, Lőrincz Péter designerként dolgozik. – Oldalági leszármazottjai vagyunk Galamb Józsefnek, nagyapám apja volt a testvére Galamb Józsefnek.

Lőrincz Dominik és Lőrincz Péter. Galamb József oldalági leszármazottjai.

A megnyitó második felében Szakács Gábor fejlesztőmérnök tartott érdekfeszítő előadást Utam a Galamb József iskolától a világhírig címmel, majd levetítették a Galamb Józsefről szóló A bolygóműves című filmet. A délelőtti program végén pedig a Hagymaház előtt avatták fel a Galamb József emlékpadot. A résztvevők a nap folyamán még több, Galamb Józsefhez kötődő emlékhelyen koszorúztak.

navigate_before
navigate_next