Kiemelt hírek Makó Térség

10 milliós mérőlabor segíti a Návay gépész képzését

Ma délután adták át a gépészeti szakképzést segítő mérőlabort a Návay iskola Bajza utcai telephelyén.

Korom András – Makó

A gépészet ágazat fejlesztése keretében egy 10 millió forint értékű mérőlabort adtak át ma, a Vállalkozók Éve nyitónapján a Návay iskola Bajza utcai telephelyén. Mint azt az átadó előtt Kincses Tímea, a Hódmezővásárhelyi SZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója elmondta: a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum támogatásával valósulhatott meg a mérőlaboratórium kialakítása és felszerelése. A tanintézményben 2013-ban kezdődött meg a gépészeti szakmák oktatása, akkor a karosszéria lakatos szakmára iskolázták be a diákokat, majd őket a következő tanévben követték a gépi forgácsolók. A 2015/2016-os tanévben már három szakmát oktattak: a hegesztőkét, a gépi forgácsolókét és a karosszérialakatosokét.

Az idén a fenti három szakmában összesen 28 diák tanul, s a szakgimnáziumi képzésbe 11 mechatronikai technikust is képeznek. Az iskola felnőttképzést is folytat, tavaly gépi forgácsolók végeztek náluk, az idén pedig hegesztők tesznek szakmai vizsgát.

navigate_before
navigate_next

Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, a város többféle módon is segíti a makói iskolákban tanuló végzős diákokat, a hiányszakmákat elsajátítókat például havi 30 ezer forintos ösztöndíjjal segítik. A szakképzést pedig azzal is támogatta, hogy ingyenes vagyonkezelésére átadta a Bajza iskolát a Návaynak, annak érdekében, hogy a 2014-ban a Galamb iskolából ide átkerülő szakmáknak helyük legyen. És tavaly is és az idén is 5-5 millióval támogatja a város az iskolát. – Elsődleges szempontunk volt megtartani és megerősíteni a már a városban meglévő szakképzési programokat, mindkét intézményben – mondta. Hozzátette, a szakképzés gyakorlati részének helyt adó vállalkozásokat is megpróbálta a város segíteni, 400 millió keretből támogatják a cégeket, hogy azok bővíthessék a szakképzés helyszíneit. És a 474 millió forintos keretből biztosítani a fiatalok képzését a Paktum Iroda. A polgármester fontosnak evezte, hogy a végzett diákok további támogatásokat kapjanak, hogy Makón maradjanak.

Kőkúti Attila, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke arról beszélt, hogy jelenleg a negyedik ipari forradalom zajlik, s mint eddig mindegyikben, nagy szerepük van a gépeknek, így a gépészeknek is.

Tóth István, a Vállker Kft. és Gábor Zoltán a Duocor Ipari Bt. ügyvezető igazgatója arról beszéltek, hogy a szakképzési programban náluk résztvevő diákok a cégeinek szeretnének elhelyezkedni. A Duocor ráadásul a tervek szerint jelentősen bővíteni is szeretné termelését, s ehhez a náluk dolgozó szakemberek számát is emelné.

Azt, hogy mi a mérőlabor jelentősége az oktatásban, Nagy Norbert, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató helyettese mondja el: