Hírek Kiemelt hírek Térség

Nem vett bőr ülőgarnitúrát a palotai polgármester

És új fehér autója sem lesz, csak ha nyer egyet. Viszont van egy új fehér biciklije, ez is kiderült a település lakossági fórumán. Nyergesné Kovács Erzsébet rengeteg pletykát eloszlatott és tájékoztatta a résztvevőket a csődbe jutott településen kialakult helyzetről és annak várható kezeléséről is.

Nagy Szabolcs – Csanádpalota

Több nagy tanulsága is volt a lakossági fórumnak Csanádpalotán, amelyet a polgármester azért hívott össze, hogy az itt élők megfelelő tájékoztatást kapjanak a csődbe került önkormányzat problémáiról és a helyzet rendezéséről.

Az is kiderült például, hogy a képviselő testületben és a pénzügyi bizottságban is több olyan pénzügyi szakember ül, akinek „a kisujjában van minden”, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a jelenlegi csődhelyzet elkerülhető legyen. Erre utalt Vetró Józsefné, a pénzügyi bizottság elnöke a felszólalásában, de Debreczeni István is, aki az időközi önkormányzati választáson tavaly polgármester jelöltként indult.

– A képviselő testületben van, aki már a rendszerváltás óta itt van, olyan is, aki jegyző volt 2013-ig, az államháztartási törvény kiváló ismerői. A pénzügyi bizottságban most is rendkívül magas szintű pénzügyi végzettséggel rendelkezők ülnek, gyakorló pénzügyesek vannak – mondta el a képviselő.

Ezt hallva egyre nagyobbá válik a rejtély, ez esetben hogyan sikerült mégis ismét több tízmillió forintos hiányt felhalmozni azután, hogy 2013-ban egyszer már az állam átvállalta a település több mint 60 millió forintos adósságát. Valószínűleg rengeteg település van Magyarországon, ahol sokkal kevesebb pénzügyi zseni van az önkormányzatnál, mégis viszonylag ritkán hallani arról, hogy csődbe mennek.

Ezzel szemben, mint kiderült Csanádpalotán komoly gondok voltak a számviteli fegyelemmel, a Magyar Államkincstár a rossz adatszolgáltatás miatt úgy tudta, hogy a városnak mintegy 300 millió forint tartaléka van. A jogszabályi előírások ellenére el nem végzett leltározás hiánya miatt most a 2012-es állapotot kellett figyelembe venni, és még hosszasan lehetne sorolni azokat a hibákat, amelyek Csanádpalota csődjéhez vezettek.

Nyergesné Kovács Erzsébet számára ezeket a problémákat látva néhány hónap alatt kiderült, hogy a csődeljárás elkerülhetetlen lesz, ám év végéig esélye volt a településnek a rendkívüli önkormányzati támogatásból egyenesbe jönni. A konkrét csőd akkor következett be, amikor kiderült, nem kapott annyi támogatást Csanádpalota, mint amennyire szüksége lett volna (ami mondjuk nem is csoda, ha figyelembe vesszük, hogy a Magyar Államkincstárnak évek óta szolgáltatott adatok szerint dúsgazdagok voltak).

A tavaly megválasztott polgármester több pletykát is eloszlatott, amiket a városban terjesztenek. Egy lakos kérdésére elmondta, a híreszteléssel ellentétben nem csak az ő irodáját festették ki, hanem az egész önkormányzatot, az óvodát, a bölcsődét, és az iskolát is, ráadásul mivel közfoglalkoztatottak csinálták, az nem került semmibe a településnek. Ennél sokkal hajmeresztőbb pletykák is a közbeszédben forognak, ezeket Nyergesné Kovács Erzsébet most tételesen cáfolta.

– Először a nyáron kezdett el terjedni, hogy új fehér autót veszek, majd most megint, hogy már meg van rendelve és februárban érkezik. De nem lesz, hacsak nem nyerek egyet. Viszont van egy új fehér biciklim, azzal járok. A drága bőr ülőgarnitúra az irodámban egy ülőke, ami igazából műbőr, és hat konyhaszékkel együtt vettük. Az egész nem került 200 ezer forintba sem – mondta el a lakosoknak a polgármester.

A csődről való tájékoztatást célzó lakossági fórumon azért a helyzet várható megoldásáról is volt szó. Lázár János, a térség országgyűlési képviselője tegnap jelentette be, hogy 72 millió forint soron kívüli támogatást kap a település a kormánytól, amivel a mostanra többek között veszélybe kerülő közétkeztetés is megoldódik, így a mintegy 250 gyerek nem lesz ellátás nélkül. A segélyek és a dolgozók fizetése sem marad el februárban.

Az önkormányzat számára nem kötelező, de elvállalt feladatok csökkentésére viszont szükség lesz. Ezek az idősek otthonának, a bölcsődének, a gyepmesteri telepnek a működtetése, illetve a civil szervezetek támogatása. További költségcsökkentést lehet elérni, ha a városi rendezvények kiadásán is spórolnak.

A bölcsőde azonban biztosan nem fog megszűnni, mert az 2019-től egyébként is kötelező feladattá válik, az idősek otthonát pedig csak a legvégső esetben szeretnék megszüntetni.