Belföld Hírek

A határzár menti hőkamerák felvételeinek nyilvánosságát kéri Lázár János

A határzár menti hőkamerák felvételeinek nyilvánosságra hozatalát kéri Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a belügyminisztertől. Továbbá elmondta, a kormány kész mérlegelni a szegedi Szeviép-ügy károsultjainak kártalanítását. Borítókép: MTI Fotó – Koszticsák Szilárd.

MTI – Összeállítás

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján – helyszíni tapasztalatairól beszámolva – azt mondta: napi szinten 2-3 óránként próbálják illegális bevándorlók átvágni a határkerítést hidegvágókkal.

– Ha nem lenne a dupla kerítés és az élőerős védelem, nem 30-50-en kísérelnének meg egy nap bejutni az ország területére, hanem folyamatosan lennének próbálkozók – közölte a tárcavezető, aki azt is jelezte: a tranzitzónába visszakísért migránsok nem menekültek, eszük ágában sincs beadni a kérelmet. Hangsúlyozta azt is, hogy a kormány mindenkinek védelmet ad, aki védelemre szorul és bizonyítja, hogy üldözött, menekülésre kényszerül. Hozzátette: az oltalmazottak számát a belügyi tárca folyamatosan közölte, az elmúlt években 3500 embernek adtak ki személyi okmányokat, amellyel szabadon mozoghatnak Európában.

A csütörtöki Kormányinfón Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány kész mérlegelni a szegedi Szeviép-ügy károsultjainak kártalanítását. Hozzátette, a károsultakat képviselő ügyvéd fordult rajta keresztül a kormányhoz, amely várja a beadványt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a felelősséget is viselni kell, ezért a kabinet fontosnak tartja a szegedi városvezetés elszámoltatását az ügyben.

– Az elszámoltatásnak és a kártalanításnak egyszerre kell zajlania – jelentette ki.

Lázár János több gazdasági témáról is számot adott, köztük a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egyszerűsítéséről. A cél az egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb CSOK-intézés, ezért bevezetik az igénylésnél a nyilatkozati elvet, azaz nem dokumentumokat kell majd benyújtani, hanem elég lesz nyilatkozni. Csökkennek emellett banki ügyintézési határidők is – fejtette ki. Megjegyezte ugyanakkor, hogy “vannak, akik elvennék” az új lakásokra igénybe vehető csokot. Az LMP inkább bérlakásokba kényszerítené az embereket – fogalmazott.

A Miniszterelnökség vezetője kiemelte a friss gazdasági számokat, szavai szerint ugyanis a tavaly év végi adatok az elmúlt 30 év legjobbjai. Beszélt a 66 hónapja folyamatosan mérséklődő munkanélküliségről, a közmunkások és a külföldi telephelyen dolgozók számának csökkenéséről, valamint az átlagkeresetek emelkedéséről.

Közölte: a magyar kormány közép-európai szövetségépítésben gondolkodik, ilyen politikát folytat, ezt mutatta a múlt heti budapesti V4-csúcstalálkozó, Orbán Viktor miniszterelnök keddi bécsi látogatása és ebbe a sorba illeszkedik a jövő heti budapesti magyar-szerb kormányülés is.

Orbán Viktor és Sebastian Kurz osztrák kancellár tárgyalását a miniszter eredményesnek, sikeresnek minősítette, ahol minden kérdés szóba került. A schengeni határ megvédésével kapcsolatban alapvető érdeknek nevezte, hogy Ausztriával szoros biztonsági együttműködés alakuljon ki.
Paks II. ügyében Lázár János azt mondta: Magyarország tiszteletben tartja Ausztria atomellenes álláspontját, azonban bízik abban, hogy az Európai Bizottság és Bécs vitája után sikerül együttműködést kiépíteni a két ország között az atomerőművel összefüggésben.