…és ez utóbbit nehéz visszacsinálnia – mondta a migrációs válságra utalva Nógrádi György ma este a makói Koronában a Városépítők Társasága és a Makói Polgári Szalon szervezte Közéleti Klubban.

Korom András – Makó

– Beültem Magyarkanizsán egy étterembe a migrációs válság idején, kértem egy pizzát és egy ásványvizet, majd mikor megláttam a horribilis számlát, azt mondtam a pincérnek, magyar vagyok, tudok egy kicsit szerb-horvátul. Mire azt válaszolta, hogy pardon, akkor hozom a rendes számlát – szemléltette Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, hogyan is éltek meg még a vendéglátósok is a Szerbián átvonuló migránsokon, akik nem voltak tisztában az árakkal. Azt mondta, volt, aki eladta nekik a biciklijét, amivel elértek a határig, de ott eldobták. A kerékpár tulajdonosa akkor visszavette azt, majd ismét és ismét eladta az újabb, a magyar határra igyekvőknek. De megélnek a migránsokból az egyiptomi falvakban, ahol szállást adnak nekik, megélnek az embercsempészek és az uniós tagországokban is azok, akik lefizetve szemet hunynak a beérkezett migránsok fölött. Hozzátette: a papírok nélkül érkezők közül 300 ezren egyszerűen felszívódtak Nyugat-Európában, mely egyre több tagországa, legutóbb Ausztria próbálja őket távol tartani. A mostani migrációval az is a baj, hogy az Európába érkezőket nem tudják kiszűrni, ráadásul a főként Németország által kívánt szakemberek helyett iskolázatlan emberek érkeztek, akik integráció helyett egy párhuzamos világot építenek ki.

Nógrádi György azonban nem csak erről beszélt, de arról is, hogy csupán 3 globális hatalom létezik ma a világban: az Egyesült Államok, ahol ma senki sem tudja, hogy Trump elnök hozza-e meg a döntéseket, esetleg a felesége vagy mások, ugyanis Trump nem politikus. Az USA célja egyébként, hogy Kínát minél inkább háttérbe szorítsa Ázsiában. A másik globális hatalom Kína, mely a szárazföldi határait – az Indiával közös kivételével – elismeri, de a tengerit nem, hiszen a vele szomszédos szigeteket próbálja megszerezni, s mely egyre több embert juttat át Szibériába. Nógrádi szerint kétséges, hogy egy Putyin utáni Oroszország meg tudja-e tartani az egykor épp Kínától elfoglalt területet. A harmadik nagyhatalom pedig Oroszország, mely nem mond le a Krímről, de igyekszik kibékülni Ukrajnával.

Többen is tettek fel kérdéseket különböző témákban. Volt aki arról érdeklődött, hogy szükséges volt-e Magyarország Európai Uniós, illetve NATO tagsága. Nógrádi György elmondta, az uniós tagság Magyarország gazdasági, a NATO-s a katonai biztonságát jelenti. Volt, aki felvetette, hogy felelősek-e az unió vezetői a migránsok behívásáért? Nógrádi György erre azt mondta, hogy igen, de nem lesz aki bepereli, vagy leülteti őket, annak ellenére, hogy jó jövedelemmel, gyönyörű lakással és gyönyörű nőkkel csábították  ide a bevándorlókat. A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, hogy a 24. óra utolsó perceiben vagyunk, hogy az unió megvédje a schengeni határokat, a migrációtól, hiszen Líbiában milliók várakoznak, hogy elinduljanak az Európai Unióba. – Azt hiszem, Angela Merkel tévedett, amikor meghívta őket Németországba, pedig kancellársága 12 éve alatt az országnak 10 jó éve volt.

Egy, a kurdokra vonatkozó kérdésre azt mondta, senki sem szeretne önálló kurd államot, hiszen az megváltoztatná a közel-keleti erőviszonyokat. Kifejtette, hogy mára kikristályosodott, hogy Szíria orosz, míg Irak amerikai érdekszférává vált.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest