49 éve, hogy a Beatles megtartotta utolsó nyilvános koncertjét az Apple Corps épületének tetején Londonban. A koncertről felvétel is készült, amit a későbbi, Let It Be néven kiadott dokumentumfilmben használtak fel.  A koncert “előfutára” volt az egy évvel későbbi felbomlásnak.

MH – színes

A Beatlest szeretni vagy nem szeretni zenei ízlés kérdése, hatásuk viszont vitathatatlan. Az együttes mindössze 10 évig volt aktív, mégis felforgatták a világot. A “beatlemánia” a hatvanas évek közepén már javában tartott, nem ennek a hanyatlása vetett véget a Beatlesnek. Épp ellenkezőleg, a rajongó fanatizmus is közrejátszott, hogy eljusson a banda odáig, hogy véget vessenek a közös munkának, de legalábbis a koncertezésnek.

Az okok közt előszeretettel emlegetik Yoko Ono-t, John Lennon feleségét, rengeteg rajongó őt vádolja a felbomlásért. És bár valóban, Yoko tényleg elvonta Lennon figyelmét a Beatlesről, és a többiek sem kedvelték, nem ez az egyetlen ok. Az egyik fontos esemény a Beatles felbomlása kapcsán Brian Epstein, a menedzserük halála, 1967-ben. Ő volt az, aki összefogta őket, továbbá az is érződött, hogy a tagok kezdik kinőni a zenekar kereteit, bár McCartney igyekezte összefogni a bandát, és tovább erőltette a zenélést. Így jelenhetett még meg az utolsó koncert után az Abbey Road (1969) és a Let It Be lemezek (1970).

A tetőkoncert után a rajongók reménykedtek, hogy visszatér a koncertezéshez és turnézáshoz a zenekar, de sajnos ezek csak vágyak maradtak. A koncerthelyszínül szolgáló Apple Corps vállalat is (ami a zenekaré volt) pénzügyi problémákkal küszködött, és a csapat a rengeteg súly alatt kezdett összeomlani, ami feszültséget okozott a tagok közt is.

Végül, 1970-ben hivatalosan felbomlott a Beatles, a zenekar, amely új irányokat hozott a zenében. Bár a megelőző években már sejteni lehetett, hogy megfog történni, hivatalosan 1970. április 10-én jelentette be Paul McCartney, hogy elhagyja a zenekart. A felbomlás után Ringo Starr és George Harrison is szólóprojektbe kezdett, csakúgy mint Lennon és McCartney.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest