Majd 17 ezer látogató nézte meg a József Attila Múzeum egyes kiállításait az előző esztendőben. A látogatók száma éve óta folyamatosan növekszik, köszönhetően az érdekesebbnél érdekesebb kiállításoknak és rendezvényeknek. A képen a Sissi kiállítás részlete.

MH-Makó

Az érdekesebbnél érdekesebb kiállításoknak köszönhetően éve óta folyamatosan emelkedik a múzeum látogatói száma: tavaly 16 ezer 986-en, míg 2015-ben 15 ezer 640-en, 2016-ban 14 ezer 566-en látogatta el az intézménybe.

– Ez a kiemelkedő szám a kiállítások sokszínű, és változatos témáinak köszönhetőek. A 2017-es év kiállításait Sonkody Rita festőművész tárlata nyitotta, majd következett az origami és szorobán kiállítás, a néprajzi gyűjtemény 67 éves történetét bemutató SZÁMADÁS kiállítás, majd Pulitzer József és Munkácsy Mihály kapcsolatát bemutató tárlat, Hadik Magda szobrászművész kiállítása, Sissi életéről bemutatott tárlat, Natura Marosmenti Művésztelep kiállítása, a Barátságos fizika című tárlat és Szilvásy Nándor képzőművész kiállítása zárta a sort – tudtuk meg Nagy Gábor néprajzkutatótól.

A múzeum gyűjteményei is gyarapodtak, a beérkezett tárgyak leltározását egész évben folyamatosan végezték a muzeológusok, így a néprajzi gyűjtemény, a Börcsök Attila Néprajzi Különgyűjtemény, a történeti gyűjtemény, a képzőművészeti gyűjtemény, irodalmi gyűjtemény, a fotótár, adattár, történeti dokumentáció, néprajzi adattár, könyvtár összesen több mint 83 ezer leltározott tételt tartalmaz.

Tavaly jelent meg a múzeum első évkönyve, melynek folytatása a második évkönyv, melyet a 90 éves Tóth Ferenc, a József Attila Múzeum egykori igazgatójának tiszteletére jelentetett meg az intézmény idén január 19-én. A könyvben 44 szerzőtől olvashatók tanulmányok, az intézmény tudományos munkatársai mellett a kortársak, tisztelők, barátok kollégák, egyetemi szakemberek és kutatók köszöntötték az ünnepeltet a kötetben. A múzeum szakmai kiadványainak sorát gazdagította a SZÁMADÁS kiállításhoz készült tárgykatalógus, a Návay Lajosról és megemlékezésről összeállított kötet, a Csókási képek című kiadvány, József Attila kiszombori verseskötetének másodszori, hasonmás kiadása, és a 90 éves Szekeres István képzőművész önálló albuma.

A múzeum gyűjteményeiben több műtárgyat pályázati forrásokból restauráltak, így kettő makói menyasszonyi ládát, egy gondolkodószéket, egy kelyhet és egy festményt.

Folytatódott a gyűjtemények digitalizálása is, a József Attila Múzeum belépett a Magyar Nemzeti Múzeum által összefogott digitalizálási programba, a MuseuMap oldalán megtalálhatóak az intézmény digitalizált tartalmai. A leltározott analóg videóanyagok digitalizálása folyamatban van Vígh Zoltán segítségével, s zajlik az analóg hangzóanyagok digitalizálása.

Az elért eredmények megvalósulását segítette a makói önkormányzaa, a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Együttműködési Alap, az EFOP és más pályázati források elnyerése. A múzeum EFOP–VEKOP pályázatokkal három oktatási projektet vitt végig, ahol makói tanulók ismereteit bővítették a város népi és polgári építészetével, viseleti kultúrájával és paraszti gazdálkodásával kapcsolatban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest