Hírek Külföld

Majmokon tesztelték, mennyire mérgező a kipufogógáz

Alig telt el idő a legutóbbi Volkswagen-botrány óta, a cég ismét a középpontba került: 10 majmon tesztelték, hogy mennyire mérgező a “tiszta dízel” motor által kibocsátott kipufogógáz. Fotónk illusztráció.

MH – Gazdaság

Még 2014-ben rendelte el a kísérletet egy német autógyárakból álló lobbicsoport (tagjai többek között még a BMW, Bosch és a Daimler), mindezt egy amerikai kutatólabor végezte el – írta meg az Index. A majmokat bezárták egy légmentesen zárt szobába, majd beengedték a kipufogógázt. Közben rajzfilmekkel szórakoztatták őket, hogy eltereljék a figyelmüket. A kísérlet célja az volt, hogy bizonyítsák, hogy a  Volkswagen új dízelmotorjai kevésbé szennyezőek. Ráadásul olyan motorokat kaptak a kísérlethez, amelyek a manipulált szoftverrel voltak ellátva.

Minderre egy Volkswagen ellen indított per során derült fény, amelyet az amerikai autótulajdonosok indítottak a cég ellen. Egy  kutató tett tanúvallomást az ügyben, ekkor derült fény a majomkísérletre.

A New York Times riportja után az autógyártó cég közleményben kért elnézést a kísérletek miatt. A Volkswagen azt írta még, hogy rosszak voltak a tudományos módszerek, amelyekkel motorjaik tisztaságát akarták bizonyítani, hozzátéve, hogy talán jobb lett volna, ha nem is készül ilyen kutatás.

A Daimler (amely a Mercedes márkát gyártja) is kiadott egy közleményt, melyben azt írják, hogy kivizsgálják a rendelt kutatást, hozzátéve: szükségtelennek és visszataszítónak tartják az állatokon végzett kísérleteket. A BMW is válaszolt, elmondásuk szerint ők nem tudtak arról, hogy milyen módszerekkel végzik a tesztelést, a módszer kialakításában nem vettek részt.