A budai Várban megemlékezéssel, néma főhajtással, koszorúzással tisztelegtek az 1818. január 30-án született Görgei Artúr lovas szobránál. Ez alkalomból emlékérmét is bocsátott ki a MNB. Borítókép: MTI Fotó – Szigetváry Zsolt.

MH – MTI

200 évvel ezelőtt született Görgei Artúr 1848-49-es honvédtábornok, hadügyminiszter. Ez alkalomból a budai Várban található szobrát megkoszorúzták. A megemlékezésen Varga Antal (Fidesz-KDNP), a budavári önkormányzat alpolgármestere köszöntőjében azt emelte ki: katonák, vezérek mindig is voltak, most is vannak szerte a világon, de “honvédek” csak nekünk magyaroknak vannak. A honvéd több mint fegyveres katona vagy zsoldos, olyan hős, aki a hazáját akár az élete árán is képes megvédeni – fogalmazott.

A koszorúzáson Simicskó István úgy fogalmazott: megmaradni magyarként, bármilyen viharos idők is vannak; ez volt Görgei Artúr, ez a Magyar Honvédség és minden magyar küldetése.
A honvédelmi miniszter azt mondta, az itt élő nemzetek, az európai népek küldetése és ereje elsősorban abban áll, hogy nem vesznek át mindent, ami a világban áramlik. Számos látható és láthatatlan veszély leselkedik az európai civilizációra és kultúrára. A miniszter szerint az Európai Unió feladata lenne, hogy tegyen ez ellen, “de azt látni, Brüsszel ezt nap mint nap megtagadja”. Mindenközben Magyarország védi az országot, a magyar embereket, ezzel együtt pedig “az európai értékek, kultúra őrzője és vigyázója is egyben”.


MTI Fotó:  Szigetváry Zsolt.

Görgei 200. születésnapja és az 1848-49-es szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest