Hírek Színes

Ma van Páger Antal születésnapja

A makói származású színművész 1899. január 29-én született. Nem csak színpadon, hanem olyan klasszikusokban is szerepelt, mint a “Keménykalap és krumpliorr” vagy az “Isten hozta, őrnagy úr!”.

MH – összeállítás

Makón látta meg a napvilágot, egy iparoscsalád gyermekeként. Apja, Páger Sándor csizmadia volt, édesanyja, Czimbrik Rozália, jegyszedőként dolgozott a makói Hollósy Kornélia színházban, ahová fiát is gyakran elvitte egy-egy előadásra.

Fiatalon érdekelte a zene és a festészet is, később pedig a színház világa is magával ragadta. Édesapja nem igazán támogatta a művészi érdeklődést: hegedűjét és festőállványát is összetörte. Pesten tanult tovább, jogi karon,  mivel az orvosira már nem volt hely. Az évnyitóig visszautazott Makóra, ahol részt vett pár műkedvelő előadáson. Az egyik ilyen előadás után kereste fel a székesfehérvári színház titkára, aki felajánlotta neki, hogy jöjjön hozzájuk színésznek.

Az első világháború után visszakerült Székesfehérvárra, azt követően játszott még Kecskeméten, Pécsett, Nagyváradon, majd Szegedre került, ahol 1926 és 1930 közt dolgozott a Szegedi Nemzeti Színházban. ’31-ben Budapestre került, idővel pedig sztárrá vált, sztárhoz illő magas fizetéssel: 250 pengőt kapott fellépésenként a Vígszínházban. Ez az időszak 1937-től 1939-ig tartott.

Magyar Néphadsereg Színháza (Vígszínház), Idegen partok előtt c. színdarab előadása. Középen áll Páger Antal.  (1960) Forrás: Fortepan

Több mint kétszáz tévéjátékban és filmben játszott, először 1932-ben “Piri mindent tud” című filmben,  Kabos Gyulával és Dajka Margittal. Pontos és korrekt munkájával, jól megformált és átéléssel játszott szerepeivel nem csak a közönség szimpátiáját, hanem a filmszakma elismerését is elnyerte.

1933. május 16-án kötött házasságot Komár Juliskával, Budapesten. Ebben az időben vették meg a Páger-villát, itt születettek meg lányaik, Judit és Júlia, 1940-ben és ’42-ben.

Bár egyik pártba sem lépett be, jobboldali nézeteket képviselt, antiszemita művekben is szerepet vállalt, ez pedig színészi hírnevének botlását is felnagyította. 1944 augusztusában elmenekült a fővárosból a Vas megyei Pornóapátiba. 1945. március 28-ának éjjelén, az oroszokat megelőzve lépett át az osztrák határon. Ausztria és Franciaország után Argentínában telepedett le, ahol festő-grafikusként dolgozott, önálló tárlata is volt, később Bécsben is dolgozott.

Bár tartott a hazatéréstől, a közönség nem felejtette el a nevét, hatalmas siker övezte már az első szereplését is. Visszakapta a villáját, újra megnősült, Szilágyi Beát vette el, aki szintén a színházi élet tagja volt. Ezek után rengeteg darabban és filmben játszott még, utolsó napján is játszott volna, de készülődés közben rosszul lett, így lemondta a szereplést. Még aznap, 1986. december 14-én meghalt, egy órával azután, hogy kórházba szállították. 87 éves volt.

Munkássága előtt tisztelegve 2001-ben a makói képviselő-testület létrehozta a Páger Antal-színészdíjat, amelyet idén Gálffi László színművész vehet majd át február 4-én a Hagymaházban. Az ünnepség délután fél 3-kor kezdődik koszorúzással Páger Antal szülőháza előtt, a díjátadó 3-kor kezdődik, öt órától pedig az Utóélet című filmet is levetítik.

 

Borítókép: Wikipédia