Kiemelt hírek Makó Színes

Közösségi házat építenének a makói görögkatolikusok

Egy kétszáz négyzetméteres, L-alakú közösségi házat szeretnének építeni közvetlen a templommal szemközti telken a makói görögkatolikusok. Bíró István parókus részleteket is elárult a tervről. A képen Bíró István, a telek kerítésénél.

Korom András – Makó

– Amikor ide jöttem, fölmértük, hogy ha szeretnénk hosszútávon jelen lenni a városban, akkor el kell kezdeni tovább építeni az itt élő görögkatolikus a közösséget. – mondta Bíró István parókus. Hozzátette, az 2011-es népszámláláskör valamivel több mint 900-an vallották magukat görögkatolikusnak a városban, de nagyon kevesen járnak templomba.

Az egyháznak az 1949-es államosításig iskolája is volt, ma azonban a templomon kívül csak az Erdélyi püspök utcai parókiával illetve a közelben lévő, 5. szám alatti hosszú telken álló, egyébként bérbe adott ingatlannal rendelkezik.

– Már akkor terveztük, hogy építünk egy közösségi házat, amikor 2014-ben ide kerültem, éppen azért, hogy legyen hol találkozunk, legyen a közösségünknek egy otthona,. Azt tapasztaltam, ugyanis, hogy 2-3 nemzedék ha meghallja a kereszténység szót, akkor lezár. Ezért szeretnék olyan helyet, ahol leomlanak ezek a falak – mondta Bíró István. A parókus hozzátette, 12 éve pap, s azt tapasztalta, hogy az embereknek nagyon hiányzik valami, szükséges olyan remény adni nekik, amiért érdemes élniük, Makón, Magyarországon maradniuk.

A parókus elárulta, hogy a tervezett közösségi hely nem csak egyházi, de városi célokat is szolgálna. – Amikor idejöttem Makóra, akkor érkeztek olyan megkeresések, hogy a városnak is szüksége lenne egy olyan teremre, ahol például felnőttoktatást lehetne tartani. De a leendő közösségi házban akár gyerekzsúrt is lehetne tartani – mondta. Hozzátette: a közösségi házzal kapcsolatos elképzelésük nem érinti az Erdélyi utca 5. szám alatti ingatlant, hiszen azt bérbe adták. Érintené viszont az épület mögötti, jelenleg 3 helyrajzi számon nyilvántartott telket. Az épület mögötti hosszú épületet azonban elbontanák, s közvetlen a templom elé kerülne a közösségi ház, melyhez parkolókat is építenének.

– Az egyházközség 2016 áprilisában már adott be egy ezzel kapcsolatos TAO-s pályázatot. Ehhez vázlatok készültek egy közel 200-250 négyzetméteres L-alakú épületet képzelnek el, egy nagyobb és egy kisebb teremmel. És ide kerülnének a mosdók is, hiszen ilyen nincs a templomban. A közösségi ház számításaik körülbelül 90 millió forintba kerülne.

Bíró István a közösségi ház érdekében felkereste Lázár Jánost, a térség országgyűlési képviselőjét annak legutóbbi makói fogadóóráján, s ígéretet kapott arra, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter utána jár, milyen forrásból lehetne megvalósítani az elképzeléseket.