Hírek Kiemelt hírek Térség

250 gyerek közétkeztetése van veszélyben Palotán

Semmit nem kímél a csőd a településen, pár napon belül a közétkeztetést végző vállalkozó sem tudja finanszírozni a gyerekek ellátását. Ha nem lett volna a két hetes időhúzás talán nem jut idáig a település.

Nagy Szabolcs – Csanádpalota

Mint korábban megírtuk, rögtön az év elején rendkívüli testületi ülést kellett tartani Csanádpalotán, mert rengeteg adóssága van a településnek, amit képtelen fizetni.

Nyergesné Kovács Erzsébet ezért már január 2-án azt javasolta, hogy indítsák meg az adósságrendezési eljárást, mert egyedül nem fog menni a helyzet rendezése. A testület azonban akkor még leszavazta őt, csak két hét múlva lett meg a nélkülözhetetlen intézkedések meghozásához szükséges többség.

Könnyen lehet, hogy ez a két hét most nagyon hiányzik a településnek, mert úgy tudjuk mostanra a pénzhiány miatt már mintegy 250 gyerek és 16 idős közétkeztetése is veszélybe került. Megkérdeztük ezzel kapcsolatban a polgármestert, aki megerősítette, hogy valóban egyre nagyobb bajban van az önkormányzat.

– A közétkeztetést végző vállalkozás jelezte, hogy amennyiben nem tudjuk elutalni a decemberi és a januári díjat, akkor már ő maga sem tudja ellátni a feladatát. Kitartott ameddig tudott, teljesen korrekt módon állt az önkormányzathoz, de neki is elfogyott a fedezete, nem tud bért fizetni a 20 alkalmazottnak. Valóban veszélybe került a közétkeztetésünk – mondta el Nyergesné Kovács Erzsébet.

A képviselő testület korábban azt kérte a polgármestertől, keresse meg a helyi vállalkozásokat, és kérje meg őket, fizessék be korábban az iparűzési adót. Ez meg is történt (még úgy is, ha mint látjuk van amelyik tönkre is mehet attól, ha nem fizet neki az önkormányzat), most azt is megtudtuk, mintegy 8 millió forint körüli összeg folyt be ebből az önkormányzathoz. Ebből a pénzből a közétkeztetésben fennálló tartozásból is fizettek be, de az áram és gázszolgáltató felé is igyekeztek törleszteni. Ez viszont nem plusz bevétel volt, csak előrehozott, ami így viszont tavasszal nagyon fog hiányozni a költségvetésből.

A közétkeztetés fontossága miatt tavaly decemberben ebből a fennálló tartozásból is több hónapnyit törlesztettek, ám akkor még ezen felül is 10,7 millió forintot kellett fizetni a számlavezető banknak. Jól látszik, hogy a település csak a létfontosságú számlákkal boldogul, azokkal is nehezen.

Az adósságrendezési eljárás megszavazása után Nyergesné Kovács Erzsébet felvette a kapcsolatot a Szegedi Törvényszékkel, amely soron kívül dönt majd erről, de még visszajelzés nem érkezett tőlük. Ők jelölik ki majd azt a független pénzügyi gondnokot, akinek az engedélye nélkül nem történhet majd kifizetés az önkormányzatnál. Létre kell majd hozni egy adósságrendezési bizottságot is, amelynek a csőd biztoson kívül tagja lesz a polgármester, a jegyző, a pénzügyi bizottság elnöke és egy további önkormányzati képviselő is.

A felhasznált képek a január 2-i rendkívüli testületi ülésen készültek, amikor leszavazta az adósságrendezési eljárás megkezdését a képviselő testület.